Flygplatskoder – Bli klokare på 5 minuter

Om duhar rest, eller sökt på flygbiljetter några gånger har du säkert lagt märke till att resebranschen älskar att använda sig av olika förkortningar. En del är märkligare än andre. En typ av förkortningar som man helt säkert stöter på under resan är de s.k IATAkoderna för flygplatser i hela världen. Varje flygplats med kommersiell trafik har en unik god bestående av tre bokstäver – de såkallade flygplatskoderna

På hemmaplan är det rätt så lätt att tolka koderna.

ARN – ARlaNda
GOT – GÖTeborg
LLA– LuLeÅ
UME – UMEå

Undantaget är Malmö (MMX) eller Mora (MXX)

Rör vi oss till våra granländer börjar det också bra öven där

CPH – CoPenHagen
OSL – OSLo
HEL – HELsinki

Reser man till London kan det vara nyttigt att veta skillnaden på

LHR – London HeathRow
LGW – London GatWick
LCY – London CitY

och att Stansted heter STN då LST istället tar dig till  Launceston på Tasmanien.

Vi kan fortsätta i all oändlighet med koderna som är logiska: (VIE/Vienna, FRA/Frankfurt, MUC/München, AMS/Amsterdam, BCN/Barcelona, CDG/Paris-Charles-de-Gaulle). Andre er knap så indlysende (fx AGP/Malaga)…

I Canada har man valt en systematisk tilldelning och alla större flygplatser har en kod som börjar med Y Y (YYZ/Toronto, YVR/Vancouver, YYC/Calgary, YUL/Montreal).

I USA kan det hjälpa att kunna flygplatsens namn.

IAD – Washington (International Airport Dulles)
JFK – New York (John F Kennedy Intl. Airport)

eller historien bakom bygget av flygplatsen.

ORD – Chicago O’Hare (oprindeligt ORchard FielD)

Större städer med mer än en flygplats

Så långt så bra men om du skall ha en billig biljett till till exempel London är det kanske inte avgörande vilken flygplats du landar på. För att komplicera, eller kanske förenkla bilden finns det också koder som gäller för alla flygplatser i eller omkring en stand. Det gäller till exempel STO/Stockholm CHI/Chicago, PAR/Pais etc. Alla sökmotorer klarar inte detta men prova dig fram.

Hur kan jag lära mig koderna?

Om du inte har talanger som påminner Rainman, släpp ambitionen om att lära dig alla koderna det är en kunskap som du aldrig kommer behöva. Men börja med flygplatserna på hemma plan (t.ex. ARN, GOT, LLA, MMX) och fyll därefter på med ett par destinationer som du ofta flyger till (i mitt fall NCE, ORD, SFO och CPH) och vips så är i gång och kan fylla på efter behov. Det är lite som att lära sig ett nytt språk där du lägger till ett par nya ord varje dag och tillslut blir du flytande även på IATAiska”.

Det finns flera platser att hitta koderna på. Du kan såklart alltid googla dem om du har behov av en kod hr och nu. Google är såpass smart att den förstår att du söker efter flygplatsen och ger dig en faktaruta med bland annat flygplatskoden.

Hvis du søger på en lufthavn med Google, får du en smart faktaboks frem med oplysninger om lufthavnen

Den officiella listan hittar du hos IATA på http://www.iata.org/publications/Pages/code-search.aspx

Vad kan jag använda dem till?

I princip spelar det ingen roll om du kan komma ihåg att Arlanda förkortas ARN. De flesta resesidor idag är användarvänliga och låter dig skriva in Stockh..” och gissar själv resten.

Likväl kan det vara nyttigt att lära sig flygplatserna du använder mest. Det är helt enkelt snabbare om smidigare. 3 bokstäver är alltid snabbare att skriva i ett sökfält. S

Det är inte bara när du skall beställa flygbiljetter som det är nyttigt. De stora biluthyrningsfirmorna använder samma söklogik så skall du använda en hyrbil vid ankomst i Washington kan du med fördel bara skriva “IAD” så vet systemet direkt att det inte bara är Washington, men just Dullesflygplatsen där du önskar hämta bilen.

Du kan indtaste lufthavnskoden hos fx Hertz for hurtigt at vælge det rigtige afhentningssted til din lejebil

En annan situation där det är nyttigt att ha lite kunskaper om koderna är vid bagagebandet på flygplatsen. Väskornas taggar innehåller nämligen upplysningar om avrese och ankomstflygplats samt eventuella stopp på vägen, allt skrivet i “kod”.  Kommer väskorna fint sorterade på var sitt band spelar det såklart ingen roll men befinner du dig plötsligt i ett oväntat bagagekaos kan det vara nyttigt att upptäcka var väskorna från Arlanda har hamnat.

Tillslut kan det vara nyttigt att förstå vad som faktiskt står på flygbiljetter när du får den för att vara säker på att allt är som du har tänkt dig. Tänk bara på det unga paret som skulle på bröllopsresa till Australien och hade beställt flygbiljetter till Sydney. Om de bara hade reagerat över vas “YQY” står för hade de upptäckt att resan inte gick “down under” men en liten avkrok i östra Kanada som delar namn med den betydligt varmare storstaden. Att det blev en oförglömlig resa tvivlar vi inte alls på men.

 

Om InsideFlyer.se

Bonusfeber.se är en hemsida för dig som ofta är ute på resa och som önskar att få mer ut av varje resedygn. Oavsett om du är på tjänsteresa eller semester.

Skandinaviens snabbast växande hemsida om resor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *