Som nämnt i artikeln om om SAS nya och specialbryggda öl , så har vi här på Bonusfeber fått chansen att provsmaka och testa några burkar av ölet. Vi “offrade” våra danska kollegor från Bonusfeber.dk för er läsares skull och testade ölen som finns ombord på SAS i Business Class från och med i morgon måndag, eller redan på SK951/952 (oljeexpressen till Houston)
Första intrycket när får burkarna är väldigt positivt. Designen är elegant och stilren och känns lite “retro-SAS”. Det är den amerikanska konstnären Keith Shore som står bakom designen. Han har hämtat inspirationen från SAS 50-tals design samt Mikkellerbryggeriets övriga designlinje. Inget tvivel om att burken är ett konstverk i sig själv. Man har nästan lust att ställa den på hyllan och spara, istället för att öppna den. Det vore dock synd och har man väl smakat den är det svårt att inte öppna en ny.
Kopplingen mellan SAS retrostil och Mikkelers övriga design syns också tydligt om man kikar på bryggeriets övriga ölsorter och hemsida:
SAS’ och Mikkellers egen beskrivning av denna Sky High Wit öl är:
Sky-High Wit är en belgisk veteöl med en dansk wist som är bryggd exklusivt för SAS av Mikkeller, en av världens mest innovativa bryggerier. Ölet har den klassiska belgiska basen med Mikkellers karaktäristiska lätta humle. Detta ger en lätt och fruktig smak, där humlen, den belgiska jästtypen och vetens karaktär ger en komplex men välsmakande öl.
Efter att ha smakat ölen både som ren dryck och tillsammans med mat måste vi ge dem rätt. Nu är så klart en betygsättning och test av öl en väldigt individuell smak och om man tycker om den eller inte har ingenting med ölens kvalitet att göra. Vår testpatrull tyckte dock väldigt mycket om den.
Smak som utvecklar sig
Efter första klunken var det spontana intrycket at den kanske var lite tunn eller urvattnad. När vi såg det läckra, fylliga skummet som låg ovanpå ölen i glaset hade vi förväntat oss en annan fyllighet. Men, vi är inga ölspecialister och därför kan vi bara sätta resultatet mot våra förväntningar.
Efter några sekunder kommer dock en smaksensation som fördelar sig i munnen och ord som tunn och vattning kan absolut inte längre användas som beskrivning av ölen. Man känner tydligt apelsinskalen och humlen och långsamt får man en bitterhet från ölen som breder ut sig i munnen. Egentligen rätt överraskande i förhållande till andra veteöl vi har provat som brukar vara något sötare. Absolut positivt och en spännande smakutveckling!
Efter några provsmakningar är vår panel eniga om att det är en riktigt god öl som Mikkeller har släppt. Alla är dessutom eniga om att vi tycker att den passar bäst till mat p.g.a den bittra eftersmaken. Men, det är en individuell bedömning och ombord kommer den nog mest att drickas tillsammans med mat.
En liten önskan från panelens sida hade varit att den serverades i flaska istället för på burk. Burken är läcker, ingen tvekan om det, men vi tycker att kvalitetsöl bör serveras i flaska. Detta gör t.ex. Lufthansa. Vi har dock full förståelse för att det är praktiska orsaker som gör att det passar bäst med burkar ombord.
Apelsinskal och koriander
Sky High Wit är en veteöl men på innehållsförteckningen ser man att man även har använt sig av apelsinskal och koriander. Speciellt apelsinen är framträdande och ger ett härligt sting i ölen.
Ännu en öl på väg
Redan nu är Mikkeller igång med att brygga ännu en specialöl för SAS. Efterföljaren till Sky High Wit är en Sky High Red Lager, som förväntas bli färdig inom kort. Vi ser fram emot att smaka den också och har stora förväntningar efter att ha provat den första.
Spännande initiativ
Samarbetet mellan Mikkeller och SAS är absolut spännande och vi är säkra på att passagerarna kommer att tycka om det. Om det blir ett långsiktigt samarbete kan det till och med bli samlarobjekt där passagerare försöker ta med en burk hem och bygga upp en samling av dessa, inte minst på grund av designen.
Mikkeller Bryggeriet
Bryggeriet startades som ett hobbyprojekt av Mikkel Bjergsø. Han är tidigare fysik/matematiklärare och började projektet hemma i sitt kök i Köpenhamn 2003. Tre år senare blev han utsedd till “Årets Bästa Bryggare” av föreningen Danska Ölentusiaster. Mikkeller är idag det mikrobryggeri i Danmark som exporterar mest öl. Totalt exporteras det till över 40 olika länder. Mikkeller har, i tillägg till SAS, tillverkat specialöl till Michelinstjärnerestauranger som Noma, El celler de Can Roca, Kiin Kiin och Alinia.
Det är en frisk fläkt att SAS kommer med denna specialöl och vi tror att passagerarna kommer att uppskatta det och hoppas på mer överraskningar av den här typen från korridorerna på huvudkontoret i Frösundavik.
Leave a Reply