Bekräftat: SAS introducerar auktion för uppgraderingar

Bekräftat: SAS introducerar auktion för uppgraderingar

Förra veckan kunde vi avslöja att SAS kommer introducera en auktion för uppgraderingar, där du kan bestämma hur mycket du vill betala för att flyga in en bättre klass, t.ex. från SAS Go till SAS Plus. Idag kan vi bekräfta detaljerna.

Förra veckan kom SAS – felaktigt – ut med att presentera den kommande tjänsten, som passagerarna kan få stor glädje av. På SAS.DK publicerades en sida som förklarar att du kommer kunna bli uppgraderad genom att bjuda på auktion. SAS kommer erbjuda systemet “Plus Grade”, vilket är samma som används av bl.a. Lufthansa, Austrian Airlines, Air New Zealand m.fl.

Webbsidan visade en hel del om hur det kommer att se ut, men vi reder ut frågor som kan komma upp kring det hela.

 

Den nya uppgraderingen

Sammanfattningsvis går det hela ut på att man bjuder på ett belopp som man vill betala, sen är det upp till SAS om de har plats och om de anser att budet är intressant eller inte.

Det kommer att vara möjligt att både betala för denna uppgradering med kreditkort eller med Eurobonus-poäng fram till 48 timmar före avresa. Du kommer då att få ett meddelande från SAS 36 timmar före avgång. Du betalar men inte innan en uppgradering är bekräftad. Blir du inte uppgraderad betalar du ingenting.

Det kommer även vara möjligt att köpa uppgraderingen på flygplatsen till ett fast pris som ännu inte är offentliggjort.

Man kan bjuda på att bli uppgraderad från bokningstillfället fram till 48 timmar innan avgång. Uppgradering på flygplatsen till fast pris kan göras när det är 22 timmar eller mindre innan avgång.

Dessa nya alternativ kommer införas den 25:e april 2016.

Nedan försöker vi svara på de frågor som som vi tror att många av våra läsare kommer fundera på.

 


FAQ


Får jag bonuspoäng för den nya eller den ursprungliga klassen ?
Du kommer att få bonuspoäng för den klass som du uppgraderas till om du har bjudit på en uppgradering i förväg och detta har godkänts. Att uppgradera från SAS GO till SAS Business, då kommer du att tjäna poäng för SAS Business. Dock kommer du säkert att uppgraderas till den lägsta prisklass i SAS Business Saver. Uppgradera på flygplatsen för ett fast belopp, får du bonuspoäng för den klass du ursprungligen bokade.

 

Kommer jag fortfarande att kunna uppgradera med Optiontown ?
Nej. SAS slutar samarbetet med Optiontown och den nya tjänsten kommer att ersätta den befintliga uppgraderingsalternativet med Optiontown .

 

Vad händer om jag redan har betalat för en Optiontown uppgradering och skall resa efter April 25?
Har du en pågående uppgradering med Optiontown kommer du få tillbaka pengarna du betalat. Optiontown kommer alltså inte gälla för resor efter den 25:e april 2016.

 

Kan jag använda alla fördelar från den uppgraderade klassen?
Ja. Din biljett kommer att uppgraderas till den högre klassen och du kan ta med bagage enligt denna klass, använd fast track, lounge etc. enl. reglerna för den klass du har uppgraderats till.

 

Vilka regler för ombokning, avbokning etc. om jag blir uppgraderad ?
Här gäller samma regler för den ursprungliga bokningen.

 

När blir det möjligt att börja använda den nya tjänsten ?
SAS introducerar den nya uppgradering tjänsten från 25 april. Samma dag slutar också möjligheten att uppgraderas med Optiontown .

 

Kan jag fortfarande bli uppgradrad med poäng i gaten ?
Ja. Det kommer fortfarande att vara möjligt att uppgradera för Eurobonuspoäng i gaten om SAS har lediga platser i önskad klass.

 

Kan jag avbryta ett bud ?
Ja. Du kan ändra budet eller avbryta det till 48 timmar före avgång.

 

SAS skriver att Eurobonus Guld- och Diamond medlemmar kommer att få prioritet. Hur fungerar det?
Guld och Diamond medlemmar i Eurobonus får högre prioritet när SAS går igenom buden, som ligger på samma nivå.

 

Vilka destinationer kan jag bli uppgraderad på ?
Den nya tjänsten kommer att erbjudas både på linjer i Skandinavien, Europa och de långa flighterna till USA och Asien. Det är bara på flyglinjer till USA och Asien att det finns SAS Business – alla flighter har SAS Plus.

 

Kommer det att vara möjligt att bara erbjuda uppgradering på en del av resan ?
Ja. Det kommer att vara möjligt att t.ex. resa i SAS Plus på utresan och SAS GO på hemresan.

 

Hur mycket ska jag bjuda för att SAS accepterar min uppgradering?

Det är omöjligt att svara på och det är just idén om denna typ av auktion, att man inte får veta om uppgraderingen går igenom. För att säkra din plats på SAS Plus eller SAS Business, rekommenderar vi att du bokar den här klassen från början.

Kan jag se vad andra bjuder ?
Nej. Det är en sluten auktion och det kommer inte att vara möjligt att se vad andra passagerare har bjudit. Däremot kommer det att finnas en indikator, som indikerar att det är en stark eller svag placerings bud.

När skall man betala ?
Du betalar bara när uppgraderingen accepteras av SAS. Till skillnad från Optiontown, där man betalar direkt, även om uppgraderingen inte godkändes.

Kommer jag fortfarande få information om min uppgradering för poäng gått igenom ?

Nej. Denna tjänst tas bort och ersättas med den nya auktionen, där du kan spendera pengar och poäng för att uppgraderas. Om du vill uppgradera till ett fast antal poäng, som tidigare, så ska du satsa på en standby uppgradering i gaten.

Vad händer om jag har beställt specialmåltid ? Kan jag fortfarande uppgradera?
Ja. Om du bjuder på en uppgradering på nätet, så kommer det att vara möjligt att uppgraderas – även om du har beställt specialmåtid. Försöker du att bli uppgraderad på flygplatsen till ett fast pris, då kommer det inte att vara möjligt att uppgradera – om du beställt en särskild måltid.

 

Kan vi uppgraderas tillsammans om vi är flera som reser tillsammans?
Ja. Om ni reser på samma bokning, så kommer det att vara möjligt att erbjuda uppgradering för hela bokningen. Reser ni däremot på separata biljetter, så du kommer man behöva bjuda individuellt och beroende på om det finns plats samt att inte andra passagerare bjudit ett högre pris.

Var uppmärksam på att om du reser med ett barn, kommer det bara att vara möjligt att uppgradera från SAS GO till SAS Plus. Uppgraderingar till SAS Business är inte möjligt när du reser med barn.

Vi följer naturligtvis detta nya produkt noga och kommer att testa det så snart som möjligt.

Om InsideFlyer.se

Bonusfeber.se är en hemsida för dig som ofta är ute på resa och som önskar att få mer ut av varje resedygn. Oavsett om du är på tjänsteresa eller semester.

Skandinaviens snabbast växande hemsida om resor

Comments

  1. Claes Flodmark says

    Mitt senaste meddelande till Optiontown:
    SAS collaboration with Optiontown is finished, and SAS got their own system for upgrade options now. SAS informs that Optiontown shall automatically return my money I payed for upgrade option in a few days. This has not happened in several weeks in spite of 3 reminders. The option I payed for, is no longer valid. In such circumstances I consider it very bad business acumen to delay the return of my money. It is fraud.

    De bryr sig inte! Meddelar bara We would like to inform you that we are already working to resolve your query and we will get back to you shortly. för 3:e gången.
    Optiontown fortsätter också trots att samarbetet med SAS upphört. De har inte heller tagit bort SAS från sin webb där man kan köpa nya optioner för SAS uppgradering. Dessutom, om jag nu skulle köpa uppgradering av SAS och bli uppgraderad så behåller antagligen Optiontown mina pengar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *