Din alternativa väg in i loungen – Loungeaccess utan status

Lounger, en härlig stilla och välkommen oas av lugn, god mat och dryck för alla som väntar på sin nästa flight? Nåja, det finns bra och det finns långt mindre bra lounger men sanningen är är att många absolut är värda ett besök och kan erbjuda ett avbrott från en annars stökig terminal med astronomiska priser på mat och dryck. Den här artikeln beskriver hur du kan ta dig in i loungen med hjälp av ett medlemskap i i Priority Pass (PP) eller genom att använda ditt Diners Club kort.

Traditionellt är det respektive flygbolag som har erbjudit lounger till sina resenärer i dyra biljettklasser eller med status i bolagets lojalitetsprogram. På senare år har det blivit vanligare med lounger som erbjuder tillgång mot en avgift eller genom medlemskap. Det är ofta andra lounger än de som tillhör flygbolagen men på många platser har en del bolag köpt avtal med loungerna om man inte har en egen lounge på flygplatsen.

Kvalitén på loungerna varierar enormt från flygplats till flygplats så det gäller att kartlägga lite vilka lounger som är aktuella för dig och se vad som erbjuds och vilken kvalitet du kan förvänta på både loungen och tillhörande mat och dryck. För att hitta en översikt över lounger kan du till exempel använda Loungebuddy som vi nyligen testade. Se också om loungerna låter dig komma in mot betalning utan någon form för medlemskap eller om medlemskapet faktiskt är värt priset.

Priority Pass

Det finns en rad företag som erbjuder medlemskap med tillgång till lounger. Priority Pass är världens största och kanske det mest kända för oss nordbor. Kort förklarat kan man köpa ett medlemskap som ger möjlighet att besöka lounger som Priority Pass har avtal med. PP ger dig tillgång till 600 lounger världen över. I Sverige finns loungeavtal på Arlanda, Bromma, Landvetter och Sturup.

http://bonusfeber.no/wp-content/uploads/2014/05/PriorityPass-Cards.jpg

 

Priority Pass erbjuder tre olika medlemskap med olika villkor beroende på behov:
– Standard Membership: Pris per år: 99€. Pris per besök för medlem 24€. Gäst: 24€
– Standard Plus Membership: Pris per år 249€. 10 gratis besök per år. Efter 10e besöket: 24€. Gäst: 24€
– Prestige Membership: Pris per år: 399€. Alle besök gratis. Gäst: 24€

Som synes kostar ett Standard Membership för ca 900:- per år och därefter drygt 200:- per besök. Inte direkt billigt men om du reser en del kan det kanske vara en god investering.

Reser du en hel del (mer än 7 gånger per år) kan ett dyrare medlemskap löna sig. Man behöver ca 7 besök per år för att ett dyrare medlemskap skall löna sig. Om man reser så pass mycket börjar man närma sig statuskvalificering hos en del flygbolag och man bör därför utvärdera vad man behöver. Reser du med en blandning av bolag är troligen Priority Pass bättre likaså om dina biljetter ger lite poäng och status är svår att uppnå.

För ett ”Prestige Membership” är faktorerna ovan än viktigare. Om man reser så pass mycket (mer än 12-15 resor med väntetid) har säkert många loungetillgång via flygbolaget men om man reser mycket med LCC (low cost carriers) kan detta mycket väl vara en god investering.

Priority Pass har en egen app för att hitta lounger som fungerar ganska så bra. Du kan också besöka www.prioritypass.com elller leta efter Priority Pass märket på loungen.

 

 

Diners Club
Kredittkortet Diners Club har länge erbjudit sina medlemmar tillgång till s.k. Diners Lounger runt hela världen. Diners är en av världens mest kända kreditkortsutgivare men är inte lika vanligt förekommande i Skandinavien som i Norge. Detta kan länkas samman med det begränsade utbudet av köpställen som accepterar kortet om man jämför med t.ex. Visa och MasterCard.

Diners disponerar ca 500 lounger i hela världen och entré för kunder var länge gratis och det är det fortfarande i en den länder. I Skandinavien är det dock priser från 125:- per loungebesök som gäller när man använder sitt Diners kort för att få tillgång. Man kan också ta med sig en gäst till samma pris. Landvetter sticker ut med hela 250:- per besök!

I Sverige kostar kortet 525:- per år för privatkunder. Detta ger dig så klart mer än bara loungetillgång då Diners är ett fullvärdigt kredit/betalkort och ger dig försäkring med mera. Om man genom avtal lyckas reducera eller eliminera avgiften kan det vara ett bra sätt att få en relativt billig tillgång till många fina lounger världen över.

Diners erbjuder kort i samarbete med SAS EuroBonus och här får du lägre avgift som statuskund (Guld/Diamant betalar 0:-). Om man är Guld eller Diamant är det då ingenting som talar emot att man får sig ett kombinerat Diners och EuroBonus-kort. Då har du säkrat dig en tillgång till lounge även när du inte reser med Star Alliance! I tillägg får du ett gratis loungebesök för varje 10,000:- du handlar för på kortet att använda året efter. T.ex ger 40,000 i inköp 2014 fyra loungebesök 2015.

Slutsats

Om du reser en hel del och ofta hittar dig själv på en hård stol vid en gate eller betalandes långt över hundra kronor för en öl fundera då på om det kanske är värt att investera i loungetillgång genom korten vi har tittat på eller om det är möjligt att köpa sig in till ett vettigt pris. Det är svårt att säga vad som är bäst för den enskilda. Här måste man se på resemönster, önskemål och inte minst behov!

Om InsideFlyer.se

Bonusfeber.se är en hemsida för dig som ofta är ute på resa och som önskar att få mer ut av varje resedygn. Oavsett om du är på tjänsteresa eller semester.

Skandinaviens snabbast växande hemsida om resor

Comments

 1. Travelling says

  om man har med sig en gäst med Diners kostar det olika beroende på var man går, ex 250 kr på Landvetter och Phuket, så uppgiften om 125 kr är fel

  • Redaktionen says

   Det har du helt rätt i, det har skett efter att artikeln skrevs. Vi uppdaterar den inom kort, TACK!
   //RED

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *