Fortsatta problem för Boeings Dreamliner

Nyligen utfärdades en varning om ett mjukvarufel på Boeing 787 Dreamliner som kan bryta all ström mitt under flygning. Amerikanska Federal Aviation Administration (FAA) skickade i helgen ut en varning till alla flygbolag som flyger typen, däribland Norwegian att drift och underhållsmanualer snarast bör uppdateras.

Mjukvarufelet har Boeing själva hittat under sina interna tester som tillverkarna gör på alla sina flygplanstyper. Det aktuella felet uppstår om flygplanet har varit igång i mer än 248 dagar i sträck. Om så är fallet kommer alla fyra huvudgeneratorer att sluta fungera samtidigt och gå in i felläge. Sker detta på 11,000 meter blir följderna katastrofala, därav varningen från FAA.

Sannolikheten att detta kommer att ske är mycket liten då inget flygplan, oavsett modell, är igång såpass länge åt gången. Baserat på nuvarande drift och underhållsmanualer kommer flygplanet stängas ner helt flera gånger inom de 248 dagarna. Så den workaround som nu har skickas ut är bara en extra försäkring för att flygplanet startas om i lämpliga intervaller. Under tiden arbetar Boeing med att hitta en permanent lösning på problemet.

Det som dock är lite oroväckande är att detta bara är ett i raden av kritiska fel på 787 serien. Det började 2012 med att man trådlöst kunde koppla upp sig på ett chip i flygplanet och potentiellt ta över flera av planets system. 2013 var flygplanets batterier i fokus efter flera bränder och vi minns alla problemen som Norwegian har haft med sin Dreamlinerflotta.

Kommer vi se lika många fel på kommande nya flygplanstyper, näst ut till prövning är Airbus med deras nya Airbus A350.

Länk till varningen från FAA hittar du  här

Om InsideFlyer.se

Bonusfeber.se är en hemsida för dig som ofta är ute på resa och som önskar att få mer ut av varje resedygn. Oavsett om du är på tjänsteresa eller semester.

Skandinaviens snabbast växande hemsida om resor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *