Ska det bli enklare att resa till USA från Arlanda?

U.S. Customs and Border Protection (CBP) ser just nu över möjligheterna att etablera så kallade preclearance-anläggningar på fler flygplatser än de 15 flygplatser man har det på idag och den svenska regeringen gick igår ut med att de nu har för avsikt att försöka få en av dessa nya anläggningar till Stockholm-Arlanda.

Det är i ett pressmeddelande Närings- och Innovationsminster Mikael Damberg (s) berättar om regeringens intentioner om att få till skandinaviens första preclearance-anläggning på Stockholm-Arlanda. Han säger bland annat:

– Ett starkt Arlanda är viktigt för Stockholms och Sveriges konkurrenskraft. Därför är det viktigt för regeringen och mig att snabbt driva på frågan om preclearance. I dag reser nära 500 000 resenärer årligen från Sverige till olika destinationer i USA. Ett införande av preclearance skulle spara tid och pengar för såväl svenska som amerikanska företag.

CBP har tidigare offentliggjort på sin hemsida att man avser att börja förhandla för att med fler länder för att expandera sin verksamhet rörande preclearance till fler länder än de sex länder man har det i idag. Det är alltså få en sådan förhandling som den svenska regeringen nu har sagt ja till att börja föra med den amerikanska federala staten.

Även den statliga flygplatskoncernen Swedavia ,där Stockholm-Arlanda ingår, och dess koncernchef, Torborg Chetkovich, kommenterar på sin hemsida regeringens intentioner:

– US preclearance förenklar resandet från Sverige till USA och skapar förutsättningar för en förbättrad svenskt tillgänglighet. Samtidigt som vi inväntar ett slutligt besked integreras nu detta i utvecklingsplanerna för Stockholm Arlanda Airport med riktning mot att bli den ledande flygplatsen i Skandinavien, säger Torborg Chetkovich, koncernchef Swedavia.

Rent formellt innebär en amerikansk preclearance-anläggning att passagerarna på väg till USA genomgår alla pass-, tull- och säkerhetsformaliteter på avreseflygplatsen istället för i USA och flygplanet landar således klassat som ett amerikanskt inrikesflyg vid ankomsten till USA, vilket skulle förkorta bytestiden mellan flyg från Stockholm till andra destinationer inom USA. Idag finns den möjligheten i Europa endast på Irland vid flygplatserna i Shannon och Dublin.

Även SAS gick under tisdagen ut med en kommentar gällande planera där de bland annat säger:

– SAS välkomnar en fortsatt utveckling av Arlanda. US preclearance är en intressant möjlighet, men det är för tidigt för oss att ha en konkret hållning då vi först vill se en redogörelse av vilka effekterna blir för våra kunder. Det finns exempelvis en risk att de kunder som påbörjar sin resa på en annan inrikesdestination än Arlanda får betydligt längre transfertid för att hinna med tidiga morgonflyg till USA. (I värsta fall behöva resa kvällen innan).

Vi på Bonusfeber.se kan inte annat än välkomna denna intention från regeringen och hoppas att den också kan komma att bli verklighet då den skulle underlätta för resenärer som reser genom Sverige vidare till USA och kan även leda till fler destinationer i USA för svenska resenärer genom Arlanda. Om än det kommer ta ett tag innan vi eventuellt kan se en sådan anläggning på plats.

Artikelns huvudbild: Dx73/Wikimedia Commons  

Om InsideFlyer.se

Bonusfeber.se är en hemsida för dig som ofta är ute på resa och som önskar att få mer ut av varje resedygn. Oavsett om du är på tjänsteresa eller semester.

Skandinaviens snabbast växande hemsida om resor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *