Ytterligare avgifter hos British Airways

Hittills har British Airways tillhört den grupp flygbolag som verkligen har legat i en föga smickrande framkant när det gäller skyhöga avgifter för bland annat val av sittplats. Man gick även i spetsen av traditionella bolag med att införa biljetter som inte inkluderar bagage i Europa. Nu skruvar man åt ännu hårdare. 

Från och med den 26/3 2015 är det inte längre möjligt att välja plats på de biljetter som inte inkluderar bagage. Framöver blir du automatiskt tilldelad en plats ombord. Du kan dock välja att betala för att få välja sittplats vid bokning eller ens vid check-in.

Du är alltså vackert tvungen att ta fram kreditkortet om du vill ha inflytande på var du vill sitta i flygplanet och inte riskera att hamna i ett mittsäte längst bak.

Det mest överraskande är att dessa regler även gäller för British Airways statusmedlemmar i Executive Club samt för OneWord statuskunder. Med alla andra biljettkategorier kan statuskunder ändra plats utan att betala en avgift men nu är det alltså slut med detta om du har en biljett utan bagage.

Varför British Airways inte väljer att ge statuskunder samma möjlighet med dessa biljetter är milt sagt överraskande. För det första gör det status mindre intressant och för det andra blir bolagets totala produkt långt mer oöversiktligt och i linje med lågprisbolagens. Men borde åtminstone kunna ändra plats vid checkin som statuskund. Till och med vissa lågprisbolag tillåter att man ändrar plats vid check-in på flygplatsen.

Redan innan är British Airways ett av de bolag som tar “bäst” betald för val av plats. På långlinjerna kostar det runt 300 kronor att välja plats på förhand om du inte är statuskund och reser i ekonomiklass och då blir det fort dyrt om man är flera som reser tillsammans.

Det vi fruktar är att British Airways medvetet kommer att tilldela mittsäten på bakersta raderna till dessa biljetter och därmed försöka “tvinga” kunderna att betala för att ändra plats när de upptäcker att de har fått den sämsta platsen ombord. I praxis vet vi såklart inte hur det blir ännu men likväl känner vi dåliga “vibbar” av hela idén.

Om InsideFlyer.se

Bonusfeber.se är en hemsida för dig som ofta är ute på resa och som önskar att få mer ut av varje resedygn. Oavsett om du är på tjänsteresa eller semester.

Skandinaviens snabbast växande hemsida om resor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *