Fem tips för att sova bättre på ekonomiklass

Nattflygningar leder ofta till sömnbrist hos passagerare i ekonomiklass, något som kan vara frustrerande, speciellt om man har planer efter ankomsten. En del säger att den enda lösningen är att sätta sig på Business Class, vilket också är att rekommendera MEN det finns klart billigare lösningar också

1. Hoppa över middagen (och alkoholen) ombord

Låt oss se sanningen i vitögat; på en sex eller sju timmars flygning från USA till Europa går några viktiga timmar till spillo under tiden mat /dryck serveras. Istället för att vänta tills det att du får mat ombord, försök att äta innan du går ombord. Troligtvis får du både bättre kvalitet på maten och inte minst mer tid till sömn utan att behöva gör valet att äta eller inte, äta och därefter vänta på att brickan skall plockas bort. Om du är på östkusten i USA kan du överväga att flyga lite västerut först för att utöka tiden för den långa sträckan och på så sätt tjäna lite mer tid till sömn. Det låter kanske galet men vi känner många resande från mellersta USA som bokar sin transatlantiska flygning från västkusten då det ger både mer sömn och inte minst poäng.

2. Gör din egen kudde

Det fungerar perfekt, om du har en fönsterplats. På vintern är det bara att ta dunjackan och forma den till en “kudde” och lägga den mellan dig och väggs. En  satin jacka fungerar bäst då den lite lämnar “sömnstreck” i ansiktet när du vaknar. Kudden ger också en behaglig vägg mellan dig och din sidoman om du har en mitt eller gångplats.

3. Vilken sida är den bästa?

Den berömda amerikanska TV-läkaren, Dr. Oz presenterade en intressant övning. Tryck på en av dina näsborrar och dra in luft genom den andra. Tryck på den andra näsborren och gör det samma. Den ena sidan är vanligtvis lättare att andas igenom. Når du vet vilken sida som är din bästa så sov på den motsatta sidan av ansiktet för att få optimal andning ombord. Till exempel om du andas med din vänstra näsborre, sov på din högra sida. Därmed är det bäst att välja en plats på höger sida i flyget för att öka chanserna för en behaglig sömn. Detta kan också medverka till att lindra, men inte avhjälpa, snarkningar.

4. Stäng ut ljus och ljud

Samtidigt som hörlurar med “noice reduction” är fantastiska för att blockera ut ljud kan de vara besvärliga att transportera och ännu värre att sova med och då kan det vara värt att prova öronproppar med samma funktion istället som bland annat Sony tillverkar. Dessa ger samma effekt med är betydligt lättare att transportera. Innan du köper ett par är det viktigt att se att du får med “noice reduction” och inte bara vanliga pluggar eller hörlurar. Utöver detta kan du använda en sovmask för att undgå att bli distraherad av ändringarna i kabinens ljus.

5. Sömnmedicin

Problemet med receptbelagda sväll som receptfria sömn/insomningstabletter är att majoriteten av alla flygningar inte är långa nog för att använda dessa effektivt då de flesta sorter kräver minst åtta timmars sömn för att ge full effekt. Om du du är på en riktigt lång flygning kan det dock vara en idé som en sista utväg om ingenting annat fungerar och det finns inte heller någon garanti att detta gör det heller.

 

Om InsideFlyer.se

Bonusfeber.se är en hemsida för dig som ofta är ute på resa och som önskar att få mer ut av varje resedygn. Oavsett om du är på tjänsteresa eller semester.

Skandinaviens snabbast växande hemsida om resor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *