Flying Blue – GUIDE

Flying Blue – GUIDE

I denna artikeln ska vi försöka att ge er en guide för hur man får ut mest av KLM och Air  France bonusprogram – Flying Blue. Vi uppmanar alla att läsa och gärna kommentera era erfarenheter.

KLM och Air France (AF) delar bonusprogram och det heter alltså Flying Blue, senare benämnt som FB.

KLM/AF är medlemmar i SkyTeam-alliansen som också består av flygbolag som Aeroflot, Alitalia, China Airlines, Delta, Kenya Airways m.fl.

Om du har ett medlemskap i FB kommer detta också kunna ge dig fördelar om du reser med något av de andra bolagen i alliansen (mer om detta senare). Se en komplett översikt över medlemmarna på www.skyteam.com.

Xiamenair_tcm665-288016

Generellt om Flying Blue

 

Flying Blue arbetar med kvalificeringsperioder från 1 januari till 31 december för samtliga medlemmar.

 

Poängen kallas för ”miles” och är giltiga ”för alltid” så länge det inte är mer än 20 månader sedan sista kvalificerade flygningen gjordes. Det vill säga att du måste flyg minst en poänggivande flygning med ett av bolagen i SkyTeam var 20e månad för att poängen inte ska förfalla.

 

Flying Blue arbetar med fyra nivåer: Ivory (standardmedlemskap), Silver, Gold och Platinum

 

Poäng att använda – Miles

 

FB benämner sina bonuspoäng för ”miles”. Man skiljer mellan ”Level Miles (LM)” och ”Awars Miles (AM)” Lite likt Eurobonus blir alla Miles man tjänar tillgängliga för resebokningar (bonusresor) och uppgraderingar. Flying Blue arbetar med att alla Miles du tjänar läggs in på ditt konto som ”Award Miles”, medan antalet ”Level Miles” samtidigt läggs upp på ett separat saldo. Varje år blir saldot av Level Miles som utgångspunkt nollställt.

Exempel: Du reser från Oslo till Amsterdam med en biljett som ger 100 % intjäning. Du får då in 750 Award Miles, varav 750 av dessa också är så kallade Level Miles. Det vill säga att du har 750 poäng att använda samtidigt som ditt saldo Level Miles är 750.

Exempel 2: Du reser från Oslo till Amsterdam med en biljett som ger 100 % intjäning och har Silverkort hos FB. Silverkort ger 50 % extra Award Miles (mer om detta senare). Du får då in 750 + 375 = 1 125 Award miles på ditt konto varav 750 är Level Miles. Det vill säga att du får 1 125 poäng att använda men ditt saldo av Level Miles bara ökar med 750.

Air-France

 

Hur många poäng tjänar du?

Flying Blue har flera nivåer för intjäning av miles baserat på biljettklass och det är värt att uppmärksamma att de billigaste biljettklasserna oftast bara ger 25 % intjäning. Flying Blue har också biljetter som ger 50 och 75 % intjäning. Detta är, enligt vår mening, den absolut största nackdelen med Flying Blue som program. Om man exempelvis köper en biljett från Oslo till Amsterdam under en kampanj riskerar man att hamna med fjuttiga 187 Award Miles/Level Miles för resan, eller 347 för en tur- och returbiljett. Eurobonus ger sammanlagt 100 % intjäning på alla biljetter i SAS GO (ekonomiklass). Flying Blue er därför ett program som kräver att du reser relativt mycket med dyrare biljetter/fullflexbiljetter för att tjäna in nog med miles för att åka på bra bonusresor.

För biljetter i Business Class är intjäningen också varierande, från 125 % upp till 250 % för de dyraste biljetterna. Biljetter i First Class/La Premiere ger 300 % intjäning. Utöver detta tillkommer eventuell bonusintjäning för elitnivåerna (mer om detta längre ner).

Du kan använda kalkylatorerna för Flying Blue för att räkna ut hur många Miles du kommer att tjäna. Uppmärksamma att du måste veta vilken bokningsklass du reser i, eftersom det varierar hur många poäng du får utifrån detta. Du finner kalkylatorn här.

Carried over Level Miles

FB har infört så kallade ”Carried over Level Miles” för de med silverkort eller högre. Det vill säga att du får eventuella Level Miles du har tjänat in över nivån du har med dig till nästa kalenderår. Alltså silverkort kräver 25 000 Level Miles medan Guld kräver 40 000. Om du på ett kalenderår har tjänat 30 000 Level Miles får du med dig 5 000 Level Miles till nästa intjäningsår och blir därför lättare att behålla din medlemsnivå, eller eventuellt nå en högre nivå. Du måste ha rest minst en kvalificerande resa under innevarande år för att detta ska gälla. Detta är en riktigt bra fördel med FB jämfört med många andra bonusprogram.

Nivåer

Som vi nämnt inledningsvis är FB indelat i fyra nivåer; Ivory (standard medlemskap), Silver, Guld och Platinum. Kraven för (personer bosatta utanför Frankrike/Monaco) att uppnå de olika nivåerna är (per år):

 

Silver            25 000 Level Miles eller 15 kvalificerade flygningar

Guld              40 000 Level Miles eller 30 kvalificerade flygningar

Platinum      70 000 Level Miles eller 60 kvalificerade flygningar

 

Du får tillgång till den aktuella nivån direkt när du har tillräckligt med Level Miles eller flygningar och behåller nivån hela innevarande år, samt hela nästkommande år.

Vi kommer på ett översiktligt sätt gå igenom de viktigaste fördelarna med de olika nivåerna för oss som är bosatta i Skandinavien. Läs allt om nivåer och fördelar hos Flying Blue.

 

Ivory:

–       Möjlighet att tjäna in och använda Miles för både flygningar och uppgraderingar

–       1 st gratis bagage på Europeiska flygningar (KLM har infört betalning från första bagaget för icke-medlemmar)

–       Rabatter hos flertalet partners (bland annat hyrbil)

 

Silver:

–       Elite Bonus 50 % (du får 50 % extra Miles (Award Miles) på ditt konto för varje flygning)

–       Carry over Level Miles (läs mer ovanför)

–       Bättre tillgänglighet på bonusbiljetter i Business Class

–       Egna incheckningsdiskar på de flesta flygplatser

–       1 extra bagage utan extra kostnad

–       SkyPriority (prioritet på incheckning, bag drop och boarding)

–       Dessutom prioritet vid pass- och säkerhetskontroll på Schipol (Amsterdam)

–       Prioritet på väntelista/standby

–       25 % rabatt på Economy Comfort hos KLM/Delta

 

Gold:

–       Elite Bonus 75 %

–       SkyPriority inkl. pass- och säkerhetskontroll på alla flygplatser som erbjuder detta

–       Tillgång till lounger och möjlighet att ta med en gäst

–       Garanterad plats i Economy på långdistansflygningar

–       50 % rabatt på Economy Comfort på KLM/Delta

–       Gratis ”Seat Plus” på flygningar med Air France

 

Platinum:

–       Elite Bonus 100 %

–       ”Platinum for Life” efter 10 sammanhängande år som Platinummedlem

–       Gratis Economy Comfort hos KLM/Delta

flyingblue

SkyTeam Elite/Elite Plus

 I likhet med Star Alliance har också SkyTeam elitnivåer som spänner över de olika bolagens bonusprogram. Dessa brukas för kallas för SkyTeam Elite och SkyTeam Elite Plus. För FB ger silverkort SkyTeam Elite-status medan guld- och platinumkort ger status som SkyTeam Elite Plus.

Fördelar som SkyTeam Elite är bland annat:

–       Ett extra bagage/10 kg extra bagage

–       Prioriterad incheckning, säkerhetskontroll, passkontroll, boarding etc.

–       Prioritet på väntelista

–       Möjlighet att välja enskilda platser/preferred seating

Fördelar som SkyTeam Elite Plus är bland annat:

–       Gratis tillgång till lounger inklusive en gäst

–       Garanterad plats vid beställning 24 timmar före avgång

–       Priority tag på bagage

–       Ett extra bagate/20 kg extra bagage

Användning av poäng

I likhet med de allra flesta bonusprogram kan poäng användas till att både boka resor och uppgradera befintliga bokningar (villkor tillkommer). FB har dock fått kritik för höga avgifter/bränsletilägg (YQ) också på egna flygningar. Detta gör att man ofta måste betala ganska mycket i tilläggskostnader när man önskar att använda sina hårt intjänade miles. En fördel man finner hos KLM/AF är att man kan hitta bonusresor som är lite dyrare än vanligt, men där tillgängligheten är bättre. AF/KLM er känt för att vara notoriskt dyra på enkelbiljetter, men på poängresor får du faktiskt enkelresor för 50 % av t/r-kostnaden. Överväg starkt också om du vill använda dina poäng till ”vanliga” resor i ekonomiklass. Här kan det löna sig att betala biljetten till vanligt pris, om du inte har något intresse av att flyga långdistansflygningar.

Classic Award/Flex Award

Flying Blue har två typer av bonusbiljetter, Classic och Flex. Om flyget är utsålt gällande Classic Award platser kan du boka Flex Award platser för ett högre pris. Tillgängligheten på bonusplatser (både Classic och Flex) hos FB upplevs som ganska god jämfört med många andra bolag. Detta gäller alla biljettklasser förutom Första klass (La Premiere), var det verkar som att det endast är Flex Award platser som man kan boka. Priset för dessa biljetter blir därför svårt att säga. Flex Award platser kan bokas så långt det finns lediga platser på flyget och man kan därför ofta hitta bonusbiljetter så länge man är villig att använda extra poäng.

 

Prisexempel vid användning av bonuspoäng (random dag i juni):

Economy:     Paris – New York t/r        67 500 miles + ca 1 500 ,- i avgifter/skatter

Economy:     Paris – Shanghai t/r         112 000 miles + ca 1 400 ,- i avgifter/skatter

Business:      Paris – New York t/r        135 000 miles + ca 3 800 ,- i avgifter/skatter

Business:      Paris – Shanghai t/r         200 000 miles + ca 4 000 ,- i avgifter/skatter

La Premiere: Paris – New York t/r       325 000 miles + ca 4 000 ,- i avgifter/skatter

La Premiere: Paris – Hong Kong t/r    520 000 miles + ca 4 000 ,- i avgifter/skatter

 

Bäst användning av poäng?

För bäst användning av poängen bör du titta på två saker. Det första är så kallade ”Promo Awards”. Ett snabbt sök visar att det nu erbjuds 25 % rabatt på destinationer som Boston och Vancouver i ekonomi, samt 50 % poängrabatt i World Business Class till Toronto och Montreal. Det vill säga att en t/r Montreal/Toronto kostar dig 62 500 mies i WBC (+ avgifter). Som hos andra flygbolag är det naturligtvis begränsat antal platser till dessa priser, men här finns det möjligheter att göra en bra affär om man är tidigt ute. Lägg märke till att YQ-avgiften ofta är lite högre i WBC än ekonomiklass.

hellaJongKLM00

Det andra du bör värdera är att använda poäng: uppgradering till en högre klass på långdistansflygningar. Det är för kort tid sedan öppnat upp för att uppgradera från fler bokningsklasser än tidigare, samtidigt som man differentierat hur många poäng som krävs baserat på detta. Det kostar till exempel från 15 000 (bokningsklass Y) till 45 000 (bokningsklass L och Q) miles för att uppgradera till World Business Class på en flygning från Paris/Amsterdam till New York. I och med lanseringen av bland annat KLMs nya WBC är detta ett bra sätt att använda poängen om tillgängligheten är densamma (kvarstår att se hur det blir med en ny WBC som har ett färre antal säten). KLM (möjligen också AF) är ganska långt gångna när det gäller användning av teknologi ombord, så pursern har med sig en iPad där hen kan få upp din status och om din biljett kan uppgraderas för poäng. Finns det en ledig plats kan du alltså i värsta/bästa fall uppgradera dig efter att du har klivit ombord. Det rekommenderas dock att försöka uppgradera sig tidigare i processen, antingen via hemsidan eller sociala medier/kundservice. Då har du både större chans att lyckas samt att du får tillgång till fördelarna som Business Class ger på flygplatsen.

Vad bör du inte använda poängen till?

Det rekommenderas starkt att inte använda poäng för att köpa uppgradering till Economy Comfort, extra bagage eller tillträde till lounger. Det samma gäller Europe Business Class om du inte har goda skäl för att få de fördelar som det ger dig på t.ex. flygplatsen. Upplevelsen ombord är inte värd kostnaden. Alla dessa saker kostar enligt min mening mycket mer än det smakar och surt förvärvade poäng kan snabbt få fötter.

Air_France_MSN033_0774_07_980x600

Mer information/slutsats

 

Vad ska vi då dra för slutsats om Flying Blue som bonusprogram? Flying Blue har både positiva och negativa sidor. De ger silver-/guldkort vid lägre antal miles än till exempel SAS Eurobonus, men i gengäld får du väldigt lite miles på billiga biljetter. Fördelarna, speciellt som silvermedlem, är relativt bättre i jämförelse med EuroBonus Silver. Överföringen av Level Miles till nästa år och Elite Bonus är också väldigt bra fördelar med programmet. Fördelarna med status är generellt väldigt bra, speciellt på huvudflygplatserna i Frankrike/Amsterdam. Silvernivån i Flying Blue är ganska bra jämfört med bl.a. EuroBonus. Du får mer med FB Silver än EB Silver enligt min mening och får du silverkort får du i stort sett de flesta fördelar du ”behöver”, med undantag av loungetillgång.

 

Å andra sidan är intjäningen av miles på billiga biljetter en riktig akilleshäl. Man kan riskera att flyga många flygningar och ändå lämnas där med väldigt lite miles för att använda om man flyger på billiga biljetter. Så sett är kanske Flying Blue ett bättre program för de som reser på fullprisbiljetter. Några hävdar att man får mer igen genom att välja Delta som sitt bonusprogram om man reser mest på billiga biljetter Det kan vara lönt att kolla upp vad som passar bäst för ditt resmönster.

 

Flying Blue/KLM har dessvärre en dålig hemsida. Information om villkor, bokningsklasser och andra saker som faktiskt är viktiga för intjäningen av poäng/användningen av poäng är svårt/omöjligt att hitta. Detta gör det krävande att hitta vilken bokningsklass man har. Ett tips här är att använda Twitter/Facebook för att få hjälp. Där är de ofta snabba på att svara.

Vad är dina erfarenheter av Flying Blue? Kommentera gärna.

OBS! Vi vill göra dig uppmärksam på att detta är en vägledande guide och fullständig information samt villkor finns på de officiella hemsidorna för Flying Blue. Villkor kan ha blivit ändrade utan att det är uppdaterat i denna artikel!

Om InsideFlyer.se

Bonusfeber.se är en hemsida för dig som ofta är ute på resa och som önskar att få mer ut av varje resedygn. Oavsett om du är på tjänsteresa eller semester.

Skandinaviens snabbast växande hemsida om resor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *