Thai Airways ökar priset för uttag av bonusresor

Kraftig ökning av poängpriser för resor med Royal Orchid Plus (ROP) poäng från och med september. Boka din bonusbiljett nu för att få biljett till nuvarande summa.
Thai Airways flyger dagligen från Stockholm, Köpenhamn och Oslo till Bangkok och mängder av skandinaver använder linjen varje år både för resor till Thailand och vidare ut i Asien och Australien.  Bolagets bonusprogram Royal Orchid plus har många medlemmar i Skandinaven tack vare ett stort antal lojala kunder som ser TG som bästa alternativ, speciellt nu när SAS inte längre flyger till Bangkok.
Branchen förändras och vi har sett flera bolag devalvera värdet av bonuspoäng. Amerikanska bolag går från poäng/miles baserat på distans till priset betalad för biljetten. Men Thai ökar istället priset för uttag av bonusresor utan att öka intjäningen.
Fra till den 31 augusti kostar en bonusbiljett från Skandinavien -Bangkok tur och retur i Economy Class 70000 poäng. Premium Economy 90 000 och Business Clas 130 00. First kostar 185 000 men då måste du resa via någon annan av bolagets andra europeiska destinationer.
Från och med 31 Augusti skruvas priserna upp rejält och följande tabell är ingen vacker syn:
2014-06-18_2004

                                           Ny tabell

Sammanfattat blir priset för att resa tur och retur med Thai Airways på bonusbiljett köpt med Royal Orchid Plus poäng.
Oppsummert ved å fly Thai tur/retur på bonusbillett kjøpt med Royal Orchid Plus poeng:
 • Economy class: tidigare 70 000 poäng, efter 1. september 84 000 poäng
 • Business class: tidigare 130 000 poäng, efter 1. september 260 000 poäng
 • First class: tidigare 185 000 poäng, efter 1. september 370 000 poäng
Detta betyder som en prisökning på i respektive klass på 20%/100%/100%. Samtidigt får tjänar man ingenting extra. Vår tidigare guide visar att biljetter i ekonom ger 100% av flugna miles. Till exempel ger en resa på 5392 miles just 5392 poäng. En biljett i Business Class 125% och i First 150%
Förhållandet mellan intjäning och uttag blir följande
 • Economy till Business: Intjäning +25%, uttag +210%
 • Economy till First Class: Intjäning +50%, uttag +340%

Som synes är det enorma skillnader och gör att man måste öka sitt resemönster med 185% för att kunna ta ut lika många bonusresor i Business Class som innan ökningen. Hur tror Thai att kunderna kommer acceptera detta när det finns bättre lösningar på marknaden?

Vid bokning på ett annat Star Alliance bolag
För Royal Orchid Plus-medlemmar som bill ta ut biljetter på andra Star Alliance bolag har man även ökat uttaget motsvarande. Europa-Bangkok tur och retur som är ett aktuellt exempel för oss blir ökningen följande:
 • Economy class: förr 80 000 poäng, efter 1 september 96 000 poäng, en ökning på 20%
 • Business class: förr 144 000 poäng, efter 1 september 288 000 poäng, en ökning på 100%
 • First class: förr 207 000 poäng, etter 1 september 414 000 poäng, en ökning på 100%

En gammal uttagstabell för bonusbiljetter med andra Star Alliance bolag hittar du här. For den nya uttagstabellen, se här.

Jämför man med SAS EuroBonus är skillnaden i både intjäning och uttag mellan Go till Plus/Business detsamma och kan anses rättvist. Resultatet av den här devalveringen är Thai troligen kommer tappa medlemmar till andra bonusprogram som ger både bättre avkastning när man flyger med det egna bolaget och avkastning när man skall ta ut bonusresor, speciellt i klasserna över ekonomi.

Det är en rätt oroande utveckling vi ser och hoppas att den går långsamt eller helst stannar upp helt.

Om InsideFlyer.se

Bonusfeber.se är en hemsida för dig som ofta är ute på resa och som önskar att få mer ut av varje resedygn. Oavsett om du är på tjänsteresa eller semester.

Skandinaviens snabbast växande hemsida om resor

Comments

 1. rolfove says

  Hej
  Vet ni om det går att överföra poäng från min sons reor med Thai till mej?
  Med vänlig hälsning Rolf

  • Redaktionen says

   Hej Rolf
   Tyvärr går det inte, som hos t.ex. SAS att föra över poäng mellan personer. Han kan dock göra uttag av biljetter åt dig om han får ihop tillräckligt med poäng. Trevlig Sommar! //PC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *