Hur du tar dig till och från flygplatsen

Du känner helt säkert igen dig. Precis anlänt till en ny stad som du aldrig har varit i tidigare och skall nu ta dig till centrum och ditt hotell. Vad kostar en taxi, vilka möjligheter finns det med kollektivtrafik och vad skall man egentligen betala för kalaset? Ofta slutar det med en dyr taxi, enbart för att man inte har förberett sig ordentligt och inte har någon uppfattning om hur mycket det egentligen skall kosta. Allt för ofta betalar vi överpris för taxin eller blir rejält blåst. Men med lite förberedelse kan kan undvika det. 

Om man inte använder sig av Über är förberedelser viktiga och i verkligheten förbereder vi oss nog alltid lite ändå. Vi har upptäckt hemsidan toandfromtheairport.com – som har samlat transportmöjligheterna på en majoritet av flygplatserna världen runt. Det är en hel del information som skall uppdateras med jämna mellanrum och om alla upplysningar är 100% korrekt skall vara osagt men fram till nu har det stämt väl med verkligheten. Vi gör lite reserach inför en kommande konferensresa till Las Vegas. Destinationen är ny för oss och vi vet inte hur långt det är från flygplatsen till hotellet och än mindre vad det faktiskt kostar.

Den lätta lösningen hade varit att besätla en Uber bil och det är fortfarande ett alternativt som övervägs.

Men låt os kika lite på Toandfromtheairport.com för att se vad siten föreslår

Amatörmässigt utseende

Vid en första anblick ser hemsidan ut som något en 12 åring har snickrat ihop i början på internets levnadsår men låt inte skenet bedra. Att hitta transport i en främmande stad är inte någon skönhetstävling. Det handlar om information och det finns det gott om på hemsidan.

Vælg først land/verdensdel du rejser til.

Först väljer du den världsdel/land du skall besöka på en minst sagt gammal karta på framsidan.

Därefter får du en lite mer detaljerad karta där du återigen väljer destination, i vårt fall Nevada.

Mere detaljeret kort. Vælg destination.

Nu närmar vi oss någonting.

I fallet med Nevada, kommer det upp en lista med mindre flygplatser men det är en hel sida dedikerad enbart till Las Vegas, så den klickar vi oss vidare till.

Och nu är det massor av information. Så mycket att sidan nästan bli oöversiktlig men å andra sidan täcks olika möjligheter grundligt med alla dina möjligheter ner till minsta detalj.

Skærmbillede 2014-09-16 kl. 08.53.36Skærmbillede 2014-09-16 kl. 08.53.46Skærmbillede 2014-09-16 kl. 08.53.56Skærmbillede 2014-09-16 kl. 08.54.07

Detaljerad information

Det går inte att komma ifrån att informationen man får här är väldigt detaljerad och det uppskattar vi. Till och med beskrivningen av vilka flygbolag som flyger till vilken terminal på flygplatsen nämns.

Som vi nämnde är informationsmängden nästan kvävande. Man skall hålla tungan rätt i munnen för att få en överblick. Men å andra sidan är det en stor chans att du hittar information om precis den transportform som passar dig bäst.

Snabbt ser man att en taxi från flygplatsen till “The Srip” kostar ca. 12-15 dollar och att taxi inte accepterar kreditkort. Fin information, det gör att vi nu kan förbereda lite cash för ändamålet.

Med ett taxipris som inte överstiger det hade vi normalt inte brytt oss om att söka vidare. Antingen skulle jag valt den taxin när jag ankom eller gå efter en Uberbil som antagligen inte är mycket dyrare än taxin. Det ger mig en indikation om prisnivå och transporttid.

Hade avståndet varit längre och priset aningen dyrare hade jag nog läst vidare och sett på alternativ såsom buss eller tåg.

Buss

I Las Vegas är det också möjligt att ta bussen för ca 2 dollar. Min då skall jag fortfarande ha transport från hållplatsen till mitt hotell och i slutänden inte spara så mycket på det samtidigt som det tar längre tid. Inte precis vad man har lust på efter en lång resa från Europa.

Limousine

Limousinefirmorna tar 2-3 gångar av vad en taxi tar och även om limo eller towncar är att föredra i USA framför taxi är det inte värt merkostnaden för en så kort resa.

Delad transport

Det finns också s.k. “Shared transfers” som kostar under hälften av en taxi.  Men återigen, är min erfarenhet att man skall vänta en stund innan den rullar och efter en lång resa vill man nog hellre komma fram fort framför att spara 30-40 kronor.

Taxi eller Uber

Troligen blir det då antingen taxi eller Uber. I praxis beror det nog lite på taxikön. Om det står en taxi redo utan kö vid ankomst blir det nog den. Är det däremot kö, faller nog valet på Uber.

Rigtigt bra information

Hemsidan  toandfromtheairport.com er är faktiskt ett bra verktyg då den har all information du kan tänkas behöva, oavsett som du vill resa billigast möjligt eller mest komfort. Den hänvisar också till var du kan beställa, även leverantörer som inte betalar provision till sidan. Det hela känns ganska så trovärdigt.

Den stora akilleshälen är designen och strukturen på hemisdan som behöver en rejäl uppdatering. Det verkar också något gammalmodigt att klicka sig fram till dessa kartor.

Mängden information är dock utan tvekan imponerande och det är trots allt den grundliga informationen som är hemsidans styrka. Men det kan också bli svagheten då all information gör att man lätt mister översikten.

Se själv på toandfromtheairport.com

Foto: Af Bull-Doser (Eget arbejde) [Public domain], via Wikimedia Commons

Om InsideFlyer.se

Bonusfeber.se är en hemsida för dig som ofta är ute på resa och som önskar att få mer ut av varje resedygn. Oavsett om du är på tjänsteresa eller semester.

Skandinaviens snabbast växande hemsida om resor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *