New Nordic by SAS får två vegetariska menyer

Från och med juni utökas SAS prisbelönta koncept New Nordic by SAS med två vegetariska menyer. Konceptet baserar sig på säsongsanpassade rätter tillagade med lokalt producerade råvaror. I de vegetariska menyerna får nordiska ursprungsråvaror som Gul vretärt, Gråärt och Gotlandslinsen en efterlängtad renässans.

SAS ser ett ökat intresse för växtbaserade råvaror bland resenärerna och har därför valt att införa två vegetariska New Nordic by SAS-menyer i det ordinarie utbudet.

Alla menyer inom New Nordic by SAS-konceptet består av säsongsanpassade och lokalt producerade råvaror som serveras i den smarta New Nordic-kuben.

Karl Sandlund, Executive Vice President Commercial säger:

Det är fantastiskt att vi kan ha ett nära samarbete med mindre producenter från hela Skandinavien för att utveckla vår kulinariska ambition utifrån nordisk tradition och ursprung.

New Nordic by SAS lanserades i maj 2017. Ambitionen har sedan start varit att ta det bästa från skandinavisk matkultur till en kulinarisk upplevelse på 10 000 meters höjd.

Men från början var det aldrig i fokus att det skulle vara rent vegetarian – det var först något som kom på planen, eftersom SAS inte så länge sedan testade den första vegetariska menyn.

De första rätterna som lanserades 2017 finns här:

Så här ser de första 4 menyerna ut i 2017. Foto: Henrik Olsen

Grillad blomkål och Hällestad svamp

Den ena av de två nya menyerna innehåller blomkål grillad i camelinaolja med sallad bestående av Gotlandslins, svartbönor och rödbetsbetsinkokt matvete.

Den andra består av dill- och pepparrotsinlagd svamp tillsammans med en kålrotsallad.

Producenterna som levererar råvaror till New Nordic by SAS har höga kvalitetsambitioner och brinner för att producera bästa möjliga råvaror. Råvarorna är så fria som möjligt från onödiga tillsatser. En av huvudingredienserna i den ena vegetariska måltiden är svamp som handplockats hos Hällestad i Skåne och är 100 procent ekologiskt odlade.

Ett flertal av de ekologiska producenterna, som står för råvarorna till de båda vegetariska menyerna, kommer via Nordisk Råvara från Mickelgårds Lantbruk i När på Gotland, Stora Bjälösa i Vreta Kloster, Östergötland, Pesula gård i Kukkola i Tornedalen, Slätte Gård, Töreboda, Västergötland, Fagra slätt i nordöstra Skåne samt Camelinaolja från By Ranch, Björksund i Södermanland.

 

Fakta:
New Nordic by SAS New Nordic by SAS ingår för SAS Plus-resenärer och serveras på fler än 80 000 avgångar per år, på de skandinaviska och europeiska kortdistansflygningarna från 80 minuter och uppåt.

Alla rätter tillagas med fokus på lokala kvalitetsråvaror i säsong från små skandinaviska producenter/leverantörer. Rätterna är skandinaviska specialiteter med en spännande twist och om möjligt lagas de på ekologiska och hållbara råvaror.

oktober 2018 utsåg livsstils- och resemagasinet Monocle Magazine måltidskonceptet New Nordic by SAS till ”Best in-flight meal packaging” i Travel Top 50-undersökningen för 2018/2019.

För de resenärer som vill vara säkra på att få vegetarisk eller vegansk mat ombord går det att förbeställa för SAS Plus och köpa i SAS Go.

Foto: Sas

Om InsideFlyer.se

Bonusfeber.se är en hemsida för dig som ofta är ute på resa och som önskar att få mer ut av varje resedygn. Oavsett om du är på tjänsteresa eller semester.

Skandinaviens snabbast växande hemsida om resor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *