Ny linje länkar samman Barentsregionen

Den 12 januari går startskottet för Arctic Airlink som skall länka samman Oulu, Luleå och Tromsö, tre städer som idag saknar snabba förbindelser trots ett tätt samarbete bland annat inom utbildning och industri. Operatör på sträckan blir regionalflygbolaget Nextjet.

arcticairline

 

Den nya flyglinjen kommer att trafikeras fem dagar i veckan, vilket öppnar upp för arbetspendling från flera olika håll då tidtabellen från Luleå är anpassad till anslutningar från Arlanda, Umeå och Pajala. I Tromsö kommer passagerare att kunna fortsätta till Kirkenes, Bodö, Svalbard, Murmansk och Arkhangelsk. Linjen kommer att flygas av Nextjet med en Saab 340 som tar 33 passagerare.

Ett av företagen som jublar över den nya linjen är SSAB med verksamhet i både Oulu och Luleå och Nils Edberg, platschef på SSAB i Luleå säger att “Det är positivt att vi nu på ett enkelt sätt kan resa mellan orterna.”  Vidare kommer Artic Airlink att öppna upp för universiteten i de tre städerna att fördjupa sitt utbyte och förhoppningsvis skapa synergier inom forskning och utveckling, något som i förlängningen kommer många till gagn.

Ann-Christin Viklund, flygstationschef Luleå Airport/Swedavia säger i ett uttalande att “Vi välkomnar denna nya flyglinje som kommer att knyta ihop de tre nordiska länderna. Regionen har en fortsatt stark tillväxt i näringslivet och framförallt besöksnäringen. Väl fungerande kommunikationer är en förutsättning för fortsatt positiv utveckling.”

Det är för övrigt första gången för Nextjet, sedan starten 2003, att man öppnar en helt ny linje som ingen har flugit tidigare. Samarbetet löper till en början på en femårsperiod med stöd av det lokala näringslivet, något som bäddar för god utvecklingspotential.

Biljettförsäljningen har öppnats idag och biljetterna kan bokas på www.arcticairlink.se

Det är spännande att se att även andra delar av landet än Stockholm och Göteborg får ta del av nya linjer. Tidigare har vi sett Kalmar få flera linjer till bland annat Berlin och även Umeå och Luleå har fått nya direktförbindelser till Göteborg. Förhoppningsvis kommer det lokala näringslivet och privatresenärerna använda sig av linjerna och därmed bädda för ytterligare nya linjer som bryter “traditionerna” framöver då marktransporter kan vara tidskrävande på grund av långa sträckor.

 

Huvudbild: Nextjet

Om InsideFlyer.se

Bonusfeber.se är en hemsida för dig som ofta är ute på resa och som önskar att få mer ut av varje resedygn. Oavsett om du är på tjänsteresa eller semester.

Skandinaviens snabbast växande hemsida om resor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *