Resebrev: Lalibela, Etiopien

Vi har varit på resa till mänsklighetens vagga och kaffets ursprungsland, Etiopen. I norra delarna av landet på 2 500 meters höjd hittar vi den heliga staden Lalibela. Följ med vår norske skribent Henning till en destination som bjuder på upplevelser av ett slag vi inte är vana vid. 

Denna lilla, bortglömda stade i bergen hade antagligen inte varit ett intressant turistmål om det inte hade varit för staddes 11 kyrkor uthuggna ur berget på 1100-talet. Ja, de är uthuggna för hand, med hammare och mejsel!

Turen til Lalibela gick med en Bombardier Q400 NextGen från Ethiopian Airlines, från Addis Abeba via Gondar. Här lönar det sig att ha en fönsterplats för det finns otroligt mycket vacker natur att se under vägen.

Ethiopian Q400

Flygplanet var nytt och toppmodernt. Jag kan dock inte säga detsamma om bagagebandet på flygplatsen i Lalibela.

Baggage claim Lalibela

Det här bagagebandet användes inte, så det fungerade antagligen inte. Istället kom bagaget på en släpvagn och placerades på marken utanför flygplatsen.

Lalibela Airport

Här är det på sin plats med en liten varning. Denna artikeln kommer att innehålla MÅNGA bilder. Det är helt enkelt för att det fanns mycket att fotografera, speciellt i naturen.

Bilturen från flygplatsen till  Lalibela tar ca 15 minuter utan stopp, men räkna med en timme då du kommer vilja göra flera stopp på vägen, garanterat! Det tog inte många sekunder efter att jag hade kommit ut från flygplatsen innan kameran kom fram.

Lalibela

Vägarna var asfalterade men smala och krokiga. Vägen från flygplatsen till centrum går för det mesta uppåt och det betyder att utsikten bara blir bättre och bättre.

Lalibela Ethiopia landscape

Omgivningarna bestod av frodigt, grönt landskap så långt ögat kunde se omgärdat av höga berg åt alla håll. Sporadiska stråhyddor vittnade om ett område där utvecklingen hade stått stilla. En liten bit upp för berget stannade äntligen chauffören så att vi kunde ta bilder.

Lalibela Ethiopia landscape

Lalibela Ethiopia

Utsikten var naturligt nog ännu vackrare i verkligheten än vad som kan återges i bild. Det fina vädret gjorde att man kunde se otroligt långt. Även om det var sol och molnfri himmel var det inte varmare än en fin sommardag här hemma i Skandinavien. På natten kunde temperaturen sjunka till runt 10 grader eftersom staden ligger på 2500 meters höjd över havet.

Bergskyrkornas stad

Som jag nämnde inledningsvis har Lalibela 11 kyrkor uthuggna i berget på 1100-talet. Det var Kung Lalibela som beordrade dessa kyrkor för att skapa “ett nytt Jerusalem” för de som inte hade möjlighet att resa på pilgrimsresor. Det som är lite speciellt med dessa kyrkor är att de faktiskt är i bruk även idag. Invånarantalet i Lalibela är ungefär 15,000, varav 1,000 är präster. Religionen är med andra ord central i det här samhället, närmare bestämt etiopisk ortodox kristendom.

Som turist i Lalibela är det ett måste att besöka dessa kyrkor, i alla fall en del av dem. Kyrkorna är på UNESCOs World Heritage List och omtalas ofta som världens 8e underverk. Den första kyrkan vi besökte har ett beskyddande tak över sig.

Lalibela Ethiopia rock hewn church

Eftersom kyrkorna används fortfarande är det också möjlighet att gå in och se sig omkring. Det finns en präst på plats som ser efter kyrkan.

Lalibela Ethiopia rock hewn church

Lalibela Ethiopia rock hewn church

Runt kyrkorna är det måga håligheter och tunnlar. Vår guide tog os genom en låååång tunnel, där det gällde att inte vara mörkrädd eller ha klaustrofobi då det var bäcksvart. En del av “mandomsprovet” var att komma igenom tunneln utan att använda ljus från mobiltelefoner eller liknande. Undertecknad gick först och det var bara att känna sig fram med händerna längs tunnelväggarna.

Lalibela Ethiopia tunnel

Lalibela Ethiopia tunnel

Lalibela Ethiopia tunnel

Det måste ha varit lite av ett arbete att hugga ut alla dessa tunnlar för att inte prata om kyrkorna med sina många detaljer.

Lalibela Ethiopia tunnel

Det var flera ur lokalbefolkningen som höll sig runt kyrkorna. Exakt vad de gjorde där är ovisst men särskilt upptagna såg de inte ut att vara.

Lalibela Ethiopia locals

Vid en av kyrkorna var det en urhuggen bassäng fylld med vatten. Detta var enligt vår guide, en helig bassäng för barnlösa kvinnor. Ett dopp här skulle göra kvinnor mer fruktbara. Jag frågade guiden om detta verkligen fungerade varvid han blinkande finurligt och sade “Om det inte fungerar är de inte starka nog i sin tro.”

Lalibela Ethiopia

En av de mest imponerende kyrkorna var «Church of St. George» eller «Bete Giyorgis» på amhariska. Den är huggen ur berget i form av ett kors och en imponerande syn. Kyrkan är också omringad av frodig natur och en fantastisk utsikt.

Church of St. George Lalibela Ethiopia

Church of St. George Lalibela Ethiopia

Church of St. George Lalibela Ethiopia

Staden

Lalibela är nämnt en liten stad, men det fanns goot om affärer där man kunde köpa mat, kläder eller souvenirer.

Lalibela Ethiopia

Lalibela Ethiopia

Folk

Lokalbefolkningen var vänlig och välkomnande och man kände sig trygg som besökare. Om man planerar en längre tur hit är det ett bra tips att ta med pennor och/eller skrivböcker att ge till skolbarnen. Skrivsaker verkar stå högt i kurs eftersom detta var allt skolbarnen frågade efter.

Lalibela Ethiopia

Lalibela Ethiopia

Lalibela Ethiopia

Lalibela Ethiopia

Kaffe

Etiopien är kaffets hemland och när gäster kommer på besök är det kaffe det bjuds på. När man bjuds på kaffe i Etiopien är det långt ifrån filterkaffe eller Nespresso. Man bjuds på en kaffeceremoni med allt vad det innebär. En etiopisk kaffeceremoni är det motsatta av snabbkaffe. Detta är en noggrann och tidskrävande process där allt görs från grunden. Först rostas de gröna kaffebönorna över varmt kol för att därefter malas med en mortel. Därefter kokas kaffet i speciella kannor innan de hälls upp i koppar. Under ceremonin tänds det också rökelse och tillsammans med kaffet serveras gärna någonting så exotiskt som popcorn.

Lalibela Ethiopia coffee ceremony

Lalibela Ethiopia coffee ceremony

Om du vill prova lokal mat, rekommenderas wat med injera. Wat är stuvat kött, oftast oxkött, kyckling och lamm serverat med grönsaker. Injera är platt svampaktigt surdegsbröd som serveras ihoprullad och äts tillsammans med wat.

 

Wat Injera

Sammanfattning

Om man funderar på en tur till Etiopien bör man definitivt ha med Lalibela i planen. Man får sett mycket på ett dygn, men för att få ut det mesta av besöket bör man ta två-tre dagar för att slippa stressa.

Lättaste sättet att komma dit är att flyga med Ethiopian Airlines via Addis Abeba direkt från Arlanda. I morgon presenterar vi ett test av bolagets Business Class.

Hotell och guidade turer kan beställas hos bland annat Lal Hotels & Tours.

 

Solnedgang over Lalibela

 

Artikeln skrevs ursprungligen för Bonusfeber.no av Henning

Om InsideFlyer.se

Bonusfeber.se är en hemsida för dig som ofta är ute på resa och som önskar att få mer ut av varje resedygn. Oavsett om du är på tjänsteresa eller semester.

Skandinaviens snabbast växande hemsida om resor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *