SAS inviningsceremoni på London Heathrow Terminal 2

I dag klockan 06:40 skickade SAS sin första avgång mot Köpenhamn från London Heathrow Terminal 2, “The Queen’s Terminal”. Det var Christian Valdemar Viking, SAS Airbus A319 i retrofärger som användes till den första avgången. Bonusfeber.se checkade in strax före klockan 05:00 och var klar för att fira att SAS nu använder sig av den nya Star Alliance terminalen. En terminal bolaget också använde när den öppnade första gången 1955 och anledningen att man hade valt ett retrotema för firandet.

I april måned var en av våra danska kollegor med i testet av hur “The Queen’s Terminal” fungerade på alla områden från incheckning, säkerhetskontroll och boarding. Det var ett i raden av många test för att undvik många av problemen som mötte flygplatsen vid öppningen av Terminal 5, British Airways hem.

     unnamed-4

Idag är det verklighet för SAS. Det hela börjar i terminal fem som liknar det man känner igen från T5. I mitten av området finns en rad diskar fördelade på bolagen som använder sig av terminalen. Det nya i terminal2 är att premiumkunder har en egen disk för varje bolag medan passagerare i ekonomi och “bag drop” delas på flera bolag. SAS till exempel delar diskar med Aegean, South African och TAP.

unnamed-8 unnamed-7 unnamed-2

Säkerhetskontrollen går snabbt och smidigt och har över 20 spår. Detta i tillägg till 4 fast track som resande i SAS Plus eller Eurobonus Guld eller Diamond kan använda sig av. Nu skall dock sägas att antalet resande klockan 05:00 inte är särskilt stort och det det skall därför att bli intressant att se hur det ser ut i rusningstid när alla 26 flygbolagen skall ha igenom passagerare.

Direkt efter säkerhetskontrollen befinner man sig i själva avgångshallen. Det är under 100m dit från incheckningen och detta avstånd gör att man gott och väl klarar sig med de 45 minuter som är “cut off” för att komma igenom. Annars släpps man inte in så enkelt är det. Lite mer flexibilitet kan man kanske önska sig då 45 minuter är lång tid för den genomsnittlige affärsresenären.

 

 

unnamed-5

unnamed-1 unnamed unnamed-3

Terminalområdet bjuder på många butiker och matställen. Det återkommer vi till i framtiden. Men vi kan dock nämna att  hos”The Perfectionist Cafe” som drivs av Heston Blumenthal kan man få is gjort med flytande kväve.

Gateområdet präglas av stora fönster från golv till tak och det gör, tillsammans med vågorna med fönster i taket, ett väldigt naturligt ljus även tidigt på morgonen. Det är också här, invid gate 16 som invigningen skedde.

Hans Dyhrfort – som är SAS ansvarige för Västeuropa – talade om starten av den ursprungliga terminal två och att man nu har återvänt. På den tiden tog det upp emot 6 timmar att flyga mellan London och Skandinavien. Att tiderna har ändrats från en nattflygning flera avgångar per dag visar hur viktigt London är för SAS. Idag är man det femte största flygbolaget med över 270 flygningar per vecka till København, Stockholm, Oslo, Göteborg og Stavanger. Den sistnämnda som feederlinje till den nya Houstonlinjen som vi har skrivit om tidigare.

Efter talet klippte Hans Dyhrfort bandet och SAS var officiellt igång med den första av 21 avgångar från Terminal 2.

unnamed-6

Efter detta började borrningen och SAS firar hela dagen i terminal 2 med utdelning av olika presenter.

Loungen då?

SAS har valt att inte längre ha sin egen lounge på Heathrow. Istället kommer man använda sig av de två stora loungerna, Lufthansa i terminal 2A och United in Terminal 2B. Lufthansas lounge öppnar i oktober och United är redan igång. Reser du idag från Terminal 2A kan du tillsvidare använda dig av Plaza Premium Loungen.

Allt beroende på vilken gate din avgång har är det urvalet SAS rekommenderar. Det finns 6 andra alternativ också och med 6 lounger att välja mellan är det stora möjligheter att hitta sin egen favorit. Du skall dock tänka på att det tar 15-20 minuter att gå från security till Unitedloungen vilket betyder att du bör beräkna gott om tid om din flight inte går från T2B.

Enligt Hans Dyhrfort så kommer SAS att ha omkring 70% av avgångarna från Terminal2 och och på så sätt erbjuda snabbast möjliga produkt för sina resande. På eftermiddagen och i rusningstid generellt kommer en del avgångar att gå från Terminal 2B och därför skall man vara beredd på en lite promenad.

 

Om InsideFlyer.se

Bonusfeber.se är en hemsida för dig som ofta är ute på resa och som önskar att få mer ut av varje resedygn. Oavsett om du är på tjänsteresa eller semester.

Skandinaviens snabbast växande hemsida om resor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *