SAS AB:s styrelse utser Anko Van der Werff som ny VD och koncernchef i SAS

Styrelsen i SAS AB utser idag Anko Van der Werff till VD och koncernchef.  Han kommer att tillträda sin tjänst senast den 15 juli 2021. Styrelsen utser samtidigt Karl Sandlund, kommersiell direktör i SAS, till tillförordnad VD och koncernchef. Rickard Gustafson kommer att lämna över sina uppgifter till den tillförordnade vd:n under maj.

Anko Van der Werff är en 45-årig holländare med en enastående karriär från den globala flygindustrin. Han leder för tillfället Avianca Holding-koncernen i Colombia.

Styrelsens ordförande, Carsten Dilling:

I den omfattande och omsorgsfulla rekryteringsprocessen har det varit glädjande att kunna konstatera hur många begåvade kandidater från den globala flygindustrin som attraherats av SAS starka varumärke – något som ytterligare förstärkts av SAS ambitiösa hållbarhetsarbete. Jag är därför stolt att vi idag kan berätta att vi utser Anko Van der Werff som ny VD för SAS AB. Anko har tydligt visat att han är det starkaste komplementet till det redan högt kvalificerade och högpresterande ledningsteamet. Van der Werff har djup och bred kunskap om flygindustrin och har lång erfarenhet från flera internationella flygbolag. Detta kommer att vara viktigt för SAS under den oförutsägbara återhämtningsperioden efter Covid-19-pandemin. Han är redan väl bekant med Skandinavien och jag tror att han kommer att passa in väl i SAS kultur. I den situation vi nu befinner oss är det en fördel att han kan börja redan under juli. För att säkerställa en smidig och framåtriktad övergång kommer SAS kommersiella direktör Karl Sandlund vara tillförordnad VD fram till dess att Anko kan vara på plats i Stockholm. Jag vill än en gång framföra ett tack till Rickard Gustafson för det utomordentligt fina arbete han gjort för SAS, och för det utmärkta samarbetet oss emellan. Å SAS styrelses vägnar önskar jag Rickard all lycka och välgång i hans nya roll på SKF.

 

Jag känner mig hedrad att ha utsatts till SAS nya VD. SAS är Skandinaviens ledande flygbolag och har ett starkt varumärke och en lång och stolt historia i flygindustrin, vilket har betytt mycket för att koppla ihop regionen, såväl inrikes som med resten av världen. Det ska bli roligt att få återvända till Skandinavien. Jag har många fina minnen härifrån, dels rent professionellt men också med tanke på min familj, eftersom våra två äldsta barn är födda här. Det ska bli spännande att fortsätta den föredömliga hållbarhetsresa som SAS har startat och som jag tror är helt avgörande för omställningen av flygindustrin. Nu ser jag fram emot att få lära känna teamet och alla delar av företaget, och att få sätta igång. Utan tvekan har Covid-19 slagit hårt mot hela flygindustrin, men SAS har ett starkt fundament att bygga på. Jag är övertygade om att vi genom att samarbeta över hela företaget kommer skapa ett ännu starkare SAS.

Anko Van der Werff.

High level CV Anko Van der Werff:

2019 – Present AVIANCA HOLDINGS, Colombia

President & Chief Executive Officer

2014 – 2019 GRUPO AEROMEXICO, Mexico

Executive Vice President & Chief Commercial Officer

2010 – 2014 QATAR AIRWAYS GROUP, Qatar

SVP Pricing & Revenue Mgt and other positions

2000 – 2010 AIR FRANCE KLM (including KLM Royal Dutch Airlines)
2009-2010 Commercial Director UK/Ireland, United Kingdom
2006-2009 Regional Manager Sweden, Finland & Baltics, Sweden (Stockholm)
2005-2006 Marketing Manager Northern Europe, Sweden (Stockholm)
2000-2005 Pricing Director and various other positions, NetherlandsLanguage skills: Dutch native, fluent English & Spanish, basic understanding of Italian, French & Swedish.

Om InsideFlyer.se

Bonusfeber.se är en hemsida för dig som ofta är ute på resa och som önskar att få mer ut av varje resedygn. Oavsett om du är på tjänsteresa eller semester.

Skandinaviens snabbast växande hemsida om resor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *