SAS lanserar ny Eat&Drink meny

Igår lanserades nya menyer på SAS kortdistanslinjer. Att man justerar i urvalet för passagerarna är något som sker med jämna mellanrum. Här på Bonusfeber.se har vi tidigare konstaterat att vi anser att servicekonceptet ombord är ganska förvirrande och invecklat att förstå sig på. Men är det så att det blir lättare med den uppdaterade menyn? 

För att göra en lång historia kort, är svaret nej. Egentligen är det inte några stora förändringar jämfört med det som serverades över sommaren sett till den nya Eat&Drink Menyn. Även om vi hade hoppats på en större ändring som strömlinjeformade konceptet långt mer och gjorde det tydligare vad man fick serverat på olika linjer, är det inte fallet. Det hoppas vi ständigt ska komma, och inte minst möjligheten för att få riktig mat i Plus även på kortare sträckor – eller innan klockan 16.00.

Vad är nytt?
Som vi redan nämnt så handlar det om småändringar. Den annars så goda choklad muffinsen har dessvärre försvunnit och ersatts med en “Fudge, Healthy Nuts and Fruit Mix”-muffin. På goda grunder kan vi inte säga hur den smakar än, men jag har svårt att föreställa mig att den skulle vara bättre än den choklad muffin, som blivit serverad ombord den senaste tiden. Det har varit den bästa muffin SAS har serverat på år och dar – och de tidigare har inte varit något att skriva om. Utan att ha smakat de nya vill jag nog säga att detta är ett steg tillbaka, men jag kommer gärna tillbaka och erkänner mitt misstag om jag imorgon blir motbevisad när jag beställer en.

Cashew nötterna är tillbaka! Det ska SAS ha ros för – och de ersätter den märkliga blandning av nötter och torkade bär, som dessutom var saltade. Tranbär och russin med salt har helt enkelt aldrig riktigt varit en bra kombination, så absolut positivt att de är väck igen och att de goda (och saknade) cashew nötterna är tillbaka. Jag hoppas också att de kommer tillbaka på långrutterna i Plus.

Bästa ändringarna i Norge
Det ser ut att vara vårt broderfolk i Norge, som får de bästa ändringarna. Där kommer de framöver att bli serverade Lefse och Freia Choklad. Det hade jag gärna sett på hela ruttnätet. Varför det endast ska gälla i Norge vet jag inte. Det passar i vilket fall dåligt ihop med att SAS tidigare försökte “sälja in” det nya ombordkonceptet som enkelt och transparent. I bästa SAS stil är det ingen regel utan undantag – och enkelhet (Simplicity, som de själv kallar det) är i vart fall inte något som slagit igenom hos Inflight Catering avdelningen.

Største ændringer i Norge. Fremover serveres der lefse og Freia Chokolade ombord.

Stadig “Pizza”
Dessvärre ser det ut som att inköpsavdelningen har köpt in ett stort lager av de så kallade “pizzorna” som serveras ombord. Det var egentligen en produkt som vi hade hoppats snabbt skulle kategoriseras som ett felköp, men vi måste nu hålla tummarna för att de är borta nästa gång det kommer en uppdaterad meny – för de är helt enkelt oätliga och har inget med pizza att göra.

Pizza

Evening Meal
Det så kallade “Evening Meal” är något man fortsätter att finna ombord på flygningar efter 16.00, om de har en flygtid som tillåter det. Denna måltid måste jag erkänna har varit ganska bra de gånger jag fått den och jag skulle önska att SAS förenklade sin meny, så det var möjligt att få denna lilla måltid också på tidigare flygningar.

Evening Meal

Fortsatt många undantag
Vanan trogen så är det fortsatt en stor mängd undantag i menyn. På kortare sträckor är servicekonceptet annorlunda än på längre och vissa destinationer är det frukostservering innan klockan 9, men sedan ingen servering efter 9.00. Så håll tungan rätt i mun om du vill hålla koll på vad du får serverat ombord.

EXCEPTIONS IN THE MENU
Due to short flight times, breakfast with orange juice will be served in PLUS until 9 AM. After 9 AM no service in PLUS and GO is available:
Bergen-Stavanger, Alta-Tromsø.

Orange juice will be served all day in SAS GO on the following flights due to short flight times:
Arlanda-Turku, Copenhagen-Gothenburg/Berlin/Hamburg/Hannover/Gdansk/Bremen.

Coffee/tea available for all travelers – Café menu not available in SAS GO due to short flight times:
Arlanda-Visby, Copenhagen-Aarhus/Aalborg, Billund.

No salads, sandwiches, pizzas or evening meals served on the following flights due to short flight times:
Stavanger-Aberdeen, Gothenburg-Berlin, Copenhagen-Bremen/Gdansk/Hannover/Hamburg/Palanga/Poznan/Prague/Berlin/Wroclav.

Enkelhet
Ja, det är många saker man ska ta hänsyn till innan man listar ut vad det serveras på den flygning man sätter sig på. Här vill jag verkligen önska att SAS – i var fall i PLUS – helt enkelt inför “mat och dryck” och så bara servera en bricka med en måltid som är anpassad till flygtiden, oavsett om klockan är före eller efter 16 – före eller efter 9 – eller om man flyger inrikes, i Skandinavien eller i Europa.

Inte heller denna gång infördes enkelheten tyvärr – här var det bara tal om några små justeringar, som inte får någon större påverkan. Alltså väldigt lite utöver att urvalet har blivit lite bättre i Norge. Cashew nötterna hälsar vi välkomna tillbaka och kommer att sakna de goda choklad muffinsen.

Här följer hela menyn som gäller från 1 september 2014 ombord på SAS (klicka på bilderna för att förstora):

SAS Menukort1

SAS Menukort

Denna artikel är översatt från bonusfeber.dk och är skriven av Flemming Poulsen.

Vad tycker du om SAS meny ombord?

Skriv gärna dina kommentarer i kommentarsfältet nedan:

Om InsideFlyer.se

Bonusfeber.se är en hemsida för dig som ofta är ute på resa och som önskar att få mer ut av varje resedygn. Oavsett om du är på tjänsteresa eller semester.

Skandinaviens snabbast växande hemsida om resor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *