SAS och Etihad inleder samarbete

SAS och Etihad annonserade i veckan ett codesharesamarbete. Tanken med samarbetet är att ge fler alternativ mellan Förenade Arabemiraten och Skandinavien för respektive bolags kunder. I och med detta får Etihad, som inte tillhör någon allians, en ny partner i norra Europa. I tillägg får medlemmarna i respektive bolags bonusprogram en rad nya fördelar.

För Etihad blir det, när avtalet godkänns av myndigheterna, den 47 flygbolagspartnern i världen och den 22a i Europa. För SAS del blir det den 23e världspartnern och en av få utanför Star Alliance. I tillägg till codeshare blir det även ett avtal som omfattar bonusprogrammen och kommer ge möjlighet för medlemmar av EuroBonus respektive Etihad Guest att tjäna poäng hos respektive bolag.

Kevin Knight, Chief Strategy Officer på Etihad Airways, säger: ”Partnerskap som det här med SAS är centrala för Etihad Airways strategi och vi ser fram emot att placera SK-koden på våra flyg till och från Abu Dhabi och välkomna deras passagerare ombord på våra plan.”  Det är en relativt stark signal till omvärlden att Etihad satsar på egna partnerskap istället för allianser och ämnar fortsätta med det till skillnad från bland annat konkurrenten Qatar Airways som är medlemmar av Oneworld.

I och med avtalet får SAS sitt “SK”-prefix på Eithad Airways flygningar mellan  Abu Dhabi och Bryssel, Düsseldorf, Frankfurt, Rom, Milano, Zürich, Genève och London Heathrow. Samtidigt får Etihad sin kod på flighter till och från dessa destinationer, förutom Bryssel från de tre huvudflygplatserna i Skandinavien, i tillägg till en rad inrikesdestinationer i Danmark, Norge och Sverige.

Eivind Roald, Executive Vice President och Chief Commercial Officer på SAS, säger i ett pressmeddelande att.

”Både turismen och handeln mellan våra regioner har ökat de senaste åren och vi är glada över att kunna erbjuda både SAS och Etihad Airways tjänster till våra resenärer. Vi kommer att kunna erbjuda en högkvalitativ produkt med Etihad Airways till och från Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten från sju av SAS huvudflygplatser.”

Försäljningen i respektive system startar 8 december 2014 med första resdag  19 januari 2015.

Vi på Bonusfeber ser på samarbetet med spänning. Det är ett tänk som sträcker sig utanför allianserna och visar att SAS nu vågar vara lite “otrogen” mot sina allianspartners i Star Alliance och titta på andra partners. Det är även en liten spark till konkurrenterna Emirates och Qatar Airways som har vuxit sig starka i Norden. Om vi tillåter oss att spekulera vilt, kan man tro att detta är en test av varandra och början på ett mycket tätare samarbete mellan bolagen än bara codeshare. Det blir i vilket fall spännande att följa utvecklingen på alla plan av det här avtalet.

 

Vad tror du, är det början till någonting större bolagen emellan?

Om InsideFlyer.se

Bonusfeber.se är en hemsida för dig som ofta är ute på resa och som önskar att få mer ut av varje resedygn. Oavsett om du är på tjänsteresa eller semester.

Skandinaviens snabbast växande hemsida om resor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *