Swedavia öppnar fler terminaler på Arlanda – ökad flygtrafik och nya etableringar

Swedavia

Swedavia har beslutat att öppna ytterligare en terminal på Stockholm Arlanda Airport från och med den 26 oktober. Förutom Terminal 5 så tas nu även Terminal 2 i bruk. Beslutet fattas mot bakgrund av ett ökat flygresande och ett flertal flygbolagssatsningar på Arlanda under hösten.

– Glädjande kan vi konstatera att flygtrafiken och antalet resenärer ökat snabbare än vi trott och hoppats på och att vi behöver ta ännu en terminal i bruk tidigare än planerat. Att vi nu ökar kapaciteten på flygplatsen är en signal om att vår bransch är på väg tillbaka, säger Peder Grunditz, flygplatsdirektör på Stockholm Arlanda Airport.

Inledningsvis kommer Terminal 2 att trafikeras av Air France/KLM, Czech Airlines, Transavia, Vueling och easyJet. Övrig trafik på flygplatsen kommer fortsättningsvis att rymmas på Terminal 5.

– Flygplatsen jobbar hela tiden med att dimensionera verksamhet på bästa sätt för våra flygbolagskunder och resenärer. Vi kommer nu tillsammans med våra partners att fortsätta det intensiva arbetet för att ta terminalen i bruk och att öka vårt serviceutbud för att välkomna fler resenärer, säger Peder Grunditz.

Det var i mars 2020 som Swedavia beslutade att samla all flygplatsverksamhet till Terminal 5 till följd av pandemins kraftiga påverkan på resandet. Flygresandet återvänder nu successivt och sommarresandet har inneburit ytterligare en återhämtning. Inför hösten har flera flygbolag aviserat satsningar från flygplatsen, bland annat Ryanairs etablering och att Finnair startar långlinjetrafik direkt från Arlanda.

– Det finns förstås fortfarande en osäkerhet om marknadsutveckling, men inför flygbolagens vinterprogram och i takt med att fler länder lättar på reserestriktioner ser vi att vi kommer att behöva mer kapacitet på flygplatsen. Vi har också flera stora flygbolagssatsningar på Arlanda under hösten, säger Peder Grunditz.

Swedavia har sedan tidigare anpassat verksamheten för att svara mot det ökade resandet på Terminal 5, men också för att uppfylla krav från smittskydds- och luftfartsmyndigheter, bland annat gällande social distans. Exempelvis öppnades ytterligare en säkerhetskontroll i somras.

Om InsideFlyer.se

Bonusfeber.se är en hemsida för dig som ofta är ute på resa och som önskar att få mer ut av varje resedygn. Oavsett om du är på tjänsteresa eller semester.

Skandinaviens snabbast växande hemsida om resor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *