15 tips inför en utlandsresa med barn

Många föräldrar drömmer om att få en paus från vardagsbestyren, men känner oro inför att resa utomlands med småbarn. En semester med barn innebär många saker att tänka på, men med lite förberedelser och smarta knep blir både flygresan smidigare och semestern ljuvligt avkopplande. Här kommer Tickets tips för en härligare utlandsresa med barn.

Stress på flygplatsen, stök och skrik på flyget och matvägran på resmålet kan vara några orosmoment som gör att svenska föräldrar drar sig för att resa utomlands med sina barn. Tricket för en smidig resa är dels att vara förberedd, dels att vara öppen och inte har för många förutfattade meningar om hur semestern ska spenderas.

Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket säger:

Självklart är det mycket att tänka på inför en utlandsresa med barn, men många oroar sig i onödan. Det finns många knep att ta till för att hela familjen ska få en härlig semester.

Med dessa knep så blir utlandsresan till en drömsemester för hela familjen.

Så reser du smidigt med småbarn

Innan avresan

 1. Kolla passet – i god tid. Flera länder kräver att passet är giltigt minst sex månader efter hemresan, så se till att ha god marginal om nya pass behövs.
 2. Glöm heller inte eventuell vaccinering, beroende på resmål, samt ett litet reseapotek med termometer, febernedsättande medicin, vätskeersättning, näsdroppar och plåster.
 3. Om du reser med spädbarn, försök boka sittplats med vagga/bassinet där barnet kan sova under resan. Dessa platser bokas dock oftast upp lång tid i förväg, så se till att vara ute i god tid.
 4. Blanda alla familjemedlemmars kläder i olika väskor. På så sätt riskerar inte någon att stå utan kläder om en väska skulle bli försenad.
 5. Om barnen är stora nog: låt dem vara med och välja ut leksaker till handbagaget. Underskatta inte papper och penna, att rita eller spela tre i rad får restiden att kännas mycket kortare. Glöm heller inte sagoböcker.
 6. Packa många mindre paket med snacks, t.ex. russin, majskrokar, kex, riskakor eller liknande. Fungerar alltid som sysselsättning en stund, eller för att avvärja en plötsligt uppstånden krissituation.

Under flygresan

 1. Kom till flygplatsen i god tid! Under semestertider kan köerna genom säkerhetskontrollen vara långa, och att då ha ont om tid till flyget är aldrig roligt – speciellt inte när barnen kanske bestämmer sig för att inte samarbeta…
 2. Låt barnen springa av sig ordentligt på flygplatsen! Många flygplatser har till och med en lekavdelning, mycket bra för att bli av med lite överskottsenergi innan ombordsstigning. Vid resa med äldre barn kan det vara skönt att vänta till sist med att gå på planet, för att inte behöva sitta stilla längre än nödvändigt. Vid resa med spädbarn kan det dock vara skönt att gå på tidigt, för att ha god tid att komma på plats innan alla andra kliver ombord.
 3. Ta med flera av ovanstående snackspaket i handbagaget, och glöm inte blöjor, våtservetter (även för äldre barn är detta toppen att ha med) och ett extra klädombyte – även till föräldrarna. Färdigblandad välling i små tetraförpackningar kan också vara toppen att ha med till yngre barn.

På resmålet

 1. Du behöver inte ta med massa burkar med barnmat, det går i stort sett överallt att hitta näst intill samma barnmatsburkar som vi har hemma. En potatisskalare kan däremot vara bra att ha, för att skala frukt med.
 2. Se till att uppsöka skugga eller vara inomhus under dagens varmaste timmar. Barn är känsliga för solen, och även i skuggan kan det bli riktigt varmt. Var noga med att dricka mycket.
 3. Välj ett barnvänligt hotell. Många hotell har barnklubbar och aktiviteter för de små, vilket ger föräldrarna välbehövd egentid. Många hotell har även barnpooler med solskydd – mycket bra för att inte riskera för mycket sol för de små.
 4. Var öppen och flexibel! Middagarna kanske inte blir långa, mysiga tillställningar, men med en extra stor brödkorg brukar föräldrarna kunna få en stunds lugn och ro.
 5. Det är helt okej om barnen inte äter mat från hela kostcirkeln under en utlandssemester, och det kanske blir lite fler glassar än vanligt. Men – nöjda barn ger nöjda föräldrar och en härligare resa.
 6. Sist men inte minst – våga resa utomlands med barn! Upplevelser av andra länder och kulturer ger minnen för livet, något som hela familjen delar tillsammans.

Om InsideFlyer.se

Bonusfeber.se är en hemsida för dig som ofta är ute på resa och som önskar att få mer ut av varje resedygn. Oavsett om du är på tjänsteresa eller semester.

Skandinaviens snabbast växande hemsida om resor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *