Dyrare resor med lågprisflygbolagen

Är tiden när vi kunde få riktigt billiga biljetter på väg att ta slut, även hos lågprisbolagen? Det kan verka så om man skall tro Whichairline.com, en site som specialiserat sig på prisjämförelser av flygbolag. 

Den ökning som vi ser är inte lavinartad men det sker hos alla bolag sakta men säker även i det så kallade lågprissegmentet. Värst av allt är easyJet där ökningen har varit på hela 19% eller 14,47EURO (ca 135kronor) per sträcka jämfört med när samma undersökning gjordes 2013.

Varför är ökningen såpass stor hos easyJet när Ryanair bara har höjt sina med drygt 12% under motsvarande period?  En förklaring kan enligt Petra Vaskovych hos Whichairline.com vara att easyJet samtidigt ökat servicenivån och erbjuder mer än både Ryanair, som fortsätter att vara erkänt bäst i klassen på att ha ett lågt biljettpris och ta extra betalt för kringtjänster eller Wizzair som är den andra stora lågprisaktören i undersökningen. Billigt är det dock fortfarande men vad om någonting går fel?

På hemmaplan har våra egna undersökningar visat att även Norwegian verkar ha tröttnat på priskriget med ärkerivalen SAS och börja justera sina priser något uppåt. Även om det självklart är tråkigt för kunderna att behöva betala mer är det sunt att man börjar göra någonting på prissidan för att ta hand om den sviktande yielden som är ett problem hos både Norwegian och SAS samtidigt som man justerar antalet stolar för att råda bot på den stora överkapaciteten i antal stolar på den Skandinaviska marknaden. Om man ser på det med kritiska ögon är det faktiskt många gånger billigare att flyga än att ta sig till och från flygplatsen och man kan egentligen undra om det är priset på marktransport eller flyg det är fel på?

Vi får se vad framtiden bjuder på, blir det konkurrens på pris som fortsatt blir det centrala i att fylla flygplanen eller ser vi ett skift mot att kunder åter  efterfrågar service och andra saker? Vad tittar du på när du beställer resor? Kommentera gärna i kommentarsfältet.

 

 

 

Om InsideFlyer.se

Bonusfeber.se är en hemsida för dig som ofta är ute på resa och som önskar att få mer ut av varje resedygn. Oavsett om du är på tjänsteresa eller semester.

Skandinaviens snabbast växande hemsida om resor

Comments

  1. SAS404 says

    Ja prisjakten har gått lite väl långt kan jag tycka. Gjorde själv en jämförelse igår och hittade en enkel resa till Paris där SAS tog 399 kr, i det ingår (för mig med diamond status) 3×23 kg incheckat bagage, 8kg handbagage, Fast Track, Lounge, 1250 Eurobonuspoäng m.m m.m, det känns för billigt på något sätt. Ska jag samtidigt ta mig från centrala Stockholm med Arlanda Express, en resa på 20 minuter med tåg kostar det 260 kr…..

    Konkurrens är bra, priser som gör att fler kan resa är bra, men det måste finnas en sund nivå där man samtidigt har råd att betala sin personal, service, investeringar etc. Och inte att vi (som vi ser mer och mer av tyvärr) Börjar dumpa löner, anställa från låglöneländer för att konkurrera osv och andra idiotsaker som att bara ge personal betalt väl uppe i luften..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *