Giganterna finns i USA

International Air Travel Association – IATA har släppt sin årliga World Airline Statistic (WATS) för 58e året i rad. Den här rapporten är himmelriket för sifferälskare och kikar man totalt antal passagerare flugna under förra året hittar man föga förvånande amerikanska bolag i toppen.

 Under 2013 var det, fortfarande, marknaden i USA som var världens störta. Störst av alla var Delta Airlines som i hela sitt nätverk transporterade drygt 120 miljoner passagerare. Denna imponerande siffra gör Delta Airlines till världens överlägset största flygbolag. Minst lika imponerande är tvåan på listan, Southwest Airlines med sina 115 miljoner resande. Tänk då att Southwest enbart flyger inrikeslinjer i USA och man förstår rätt fort vilken imponerande siffra detta egentligen är.

Störst i Europa är lågprisjätten Ryanair med drygt 81,000 resande förra året. Våra “egna” SAS och Norwegian hittar vi på plats 21 respektive 22. Bägge med omkring 15 miljoner resande.

Sett i ljuset av detta är det kanske inte konstigt att SAS ökar kapaciteten västerut i vinter med närmare 1,000 stolar i veckan och Norwegian söker nya möjligheter i “The land of opportunities”.  Men även den Kinesiska inrikesmarknaden är starkt representerad på listan med 3 bolag på topp 10 bland inrikesbolagen och i takt med att välfärden ökar i världens mest folkrika land kan vi nog räkna med att ett par bolag slår sig in på den totala topp 10 listan i framtiden. 

 

 

Om InsideFlyer.se

Bonusfeber.se är en hemsida för dig som ofta är ute på resa och som önskar att få mer ut av varje resedygn. Oavsett om du är på tjänsteresa eller semester.

Skandinaviens snabbast växande hemsida om resor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *