Guide: Parkera på Arlanda

Swedavia försöker att få resande från sina flygplatser att välja kollektiva färdmedel på väg till flygresan. Det går dock inte att komma undan det faktum att många väljer bilen, både av nödvändighet och bekvämlighet. Vi skall därför guida dig genom Arlandas olika parkeringsmöjligheter som utgör över 20,000 platser.

 

Swedavias parkeringar

 

ARN_P-kopia_20140619
Översikt över Arlandas parkeringsmöjligheter (Grafik: Swedavia)

 

I Swedavias regi finns totalt 14 olika parkeringsytor med en 15e påväg som beräknas stå färdig i januari 2015. Som grafiken 0van visar delas parkeringarna upp i “Parkeringshus”, “Terminalnära”, “Lågpris”, “Hämta/Lämna” och “Varmgarage”. Generellt kan man säga att priset stiger ju varmare och närmare terminalen man vill parkera, rätt logiskt egentligen eller hur?

Vill man ha bilen riktigt varm och slippa snålblåsten på vintern finns varmgaraget i Sky City där du bara tar hissen upp i Terminalen. Men bekvämligheten har ett pris med en kostnad på 80:- per timme eller 360:- per dygn. Garaget passar perfekt om man flyger från Terminal 4 eller 5 då det inte är längre än ett par minuters gång till respektive avgångshall medan terminal 2 och 3 ligger.

Är värme inte det viktigaste men tak över huvudet en prioritering finns det ett kallgarage till varje terminal (P21, 22 till terminal 2, P41 till terminal 4 och p51 till terminal 5). Timpriset är även här 80:- men dygnspriset på “bara” 320:- Det är med andra ord inte helt gratis att vara bekväm men det finns.

Det finns just nu fem olika terminalnära utomhusparkeringar med en sjätte på väg i början av 2015. Det är nu man kan börja fundera över prissättningen och varför priset per timme för inomhus och utomhusparkeringar är detsamma. Det är dock på dygnsbasis man märker skillnaden och återigen följa logiken att man betalar mer ju närmare man vill stå men parkerar man ofta kanske man sparar in detta i slitage på skorna. P59 är en parkering som endast kan förbokas till skillnad från alla övriga ytor  som man antingen kan boka på Swedavias hemsida eller satsa på en “drive-in”.

En bit bort från terminalerna ligger långtidsparkeringarna Alfa och Beta. Bägge dessa nås med frekventa bussförbindelser (gratis) med en restid på ca 6-7 minuter. Alfa är något billigare än Beta (130/150 och 480/540 för ett dygn respektive vecka). Det man skall komma ihåg när det gäller Beta är att den även fungerar som personalparkering för majoriteten av Arlandas bilburna personal. Detta gör att det fort blir väldigt trångt under högsäsong och man tvingas att köra runt en stund för att hitta plats och då kan faktiskt Alfa vara ett alternativ. Även dessa platser går att förboka online. Fördelen med förbokning är att du garanteras en plats och det bara är att köra in även om det indikeras att området är fullt.  I tillägg kan du även spara några kronor då det ofta finns förbokningserbjudanden tillgängliga.

Andra alternativ

Förutom Swedavias parkeringar finns en rad privata alternativ i anslutning till flygplatsen.
 

Parkos Parking Arlanda

Parkos Parkering Arlanda är en bokningshemsida för parkeringar vid flygplatser och inte en parkering själv. När du söker en parkering via Parkos får du en tydlig överblick över olika parkeringsföretag som finns tillgängliga under de datum du valt. Du kan själv sortera efter vilka tjänster parkeringarna erbjuder, priser, betalningssätt, omdömen från tidigare kunder eller avstånd till flygplatsen. När du har funnit en parkering som passar dina behov kan du boka direkt via Parkos.se.

 

Benstocken

 

 

benstocken
Karta: Benstockens Parkering

 

Vid den södra infarten till Arlanda hittar man Benstockens Parkering. Priset per dygn är 80:- något som är betydligt lägre än 80:- per timme vid Swedavias terminalnära parkeringar och även billigare än både Alfa och Betaparkeringarna kan ge utan att avståndet är mycket längre.  I tillägg erbjuder Benstocken en rad extratjänster. Förutom busstransfer till och från terminalen erbjuds även service, tvätt samt en varm och snö/isfri bil vid ankomst (något som man enbart får när man parkerar i ett garage hos Swedavia).

Pris för en vecka: 540:-

Flygets Långtidsparkering

flygets_karta

En bit söder om Benstocken, vid Eurostop ligger Flygets Långtidsparkering.  Likt Benstocken erbjuds en rad kringtjänster såsom varm och kallparkering, service, biltvätt men även klädförvaring. Det sistnämnda kan ha en direkt samband med samarbetet bolaget har med Sveriges tre största charteroperatörer Apollo, Fritidsresor och Ving. Prismässigt något dyrare än Benstocken med sina 150:- per dygn men fördelen jämfört med Swedavias parkeringar och andra alternativ är att man står på en asfalterad yta och inte på grus och lera. Terminalen når man smidigt med hjälp av gratis transferbussar.

Pris för en vecka: 520:-

 

Flygplatsparkering Arlanda

kartastor

Uppe i Arlandastad (Märsta industriområde) hittar man Flygplatsparkering Arlanda. Även här erbjuder man parkering med inkluderad transfer till och från flygplatsen i tillägg till en rad olika kringtjänster, bland annat service i samarbete med Mekonomen. Priset för utomhusparkering är 100:- per dygn med rabatt från och med fjärde dygnet. Vill man att bilen skall stå inomhus sista dygnet innan hemkomst kostar detta 300:- extra.

Pris för en vecka: 500:-

 

Lindskrog Parkering

Karta-till-parkeringen

En klassiker på parkeringsmarknaden kring Arlanda är Lindskrog Parkering som har funnits nästan lika länge som flygplatsen och gått från att vara en renodlad parkeringsplats till att, liksom övriga alternativ erbjuda fler och fler kringtjänster som kunderna efterfrågar.

Pris för en vecka: 530:-

 

Måby Park Parkering

maby

Måby Park Parkering ligger på den östra sidan om E4:an mot Märsta och är absolut lättast för parkerande norrifrån att nå, då trafikplats Måby enbart har av och påfart mot norr.  Ett dygn här kostar 150:- men blir genast billigare efter andra dygnet. Även här får du en rad kringtjänster efter behov.

Pris för en vecka: 500:-

Slutsats:

Parkering på Arlanda är en liten djungel och den här guiden har inte på något sätt haft som mål att utse den bästa parkeringen på flygplatsen utan att sammanfatta alternativen som finns och vad som erbjuds hos respektive aktör. Swedavia erbjuder terminalnärhet och korta transportsträckor. Övriga aktörer erbjuder väldigt snarlika produkter och man får egentligen gå på magkänsla (och tillgänglighet) när man beslutar vilken vem som skall vakta fordonet när man är på semester.

Priserna i jämförelsen gäller 8/8 2014 och vi tar inte ansvar för eventuella höjningar efter detta datum.

 

Huvudfoto: Swedavia

Om InsideFlyer.se

Bonusfeber.se är en hemsida för dig som ofta är ute på resa och som önskar att få mer ut av varje resedygn. Oavsett om du är på tjänsteresa eller semester.

Skandinaviens snabbast växande hemsida om resor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *