Guide: Thai’s Royal Orchid Plus Frequent Flyer

Thai Airways, Thailands största flygbolag, har linjer från alla skandinaviska huvudstäder till Bangkok och är bland bolagets mest lönsamma. Bolaget flyger nya moderna Boeing B777-300ER på alla linjer. Thai har i tillägg linjer till Frankfurt, München, Bryssel, Paris, Zürich, London, Milano, Rom och Madrid i Europa och har ett brett nätverk från Bangkok till Asien och Australien.

Thai Airways är medlemmar av Star Alliance, som betyder att medlemmar av andra bonusprogram hos andra flygbolag i alliansen tjänar poäng vid resor med bolaget.

Thai Airways har också sitt eget bonusprogram. Det heter “Royal Orchid Plus Frequent Flyer”, till vardags “ROP”. Många skandinaver som reser med Thai har blivit medlemmar och Bonusfeber bjuder här på en guide till vad programmet innehåller.

ROP baserar poängen på antal miles man flyger. Om du vill räkna ut antal miles kan du göra det Via denna länk.

Här kan du se att Stockholm- Bangkok är 5 100 miles.

ROP har fyra medlemsnivåer och här presenteras fördelarna med varje:

ROP EL

Entry Level är den längsta nivån som du får när du blir medlem i ROP. Den ger inga andra fördelar än att du kan tjäna och använda bonuspoäng hos Thai och Star Alliance. Du får i tillägg marknadskommunikation (reklam och erbjudanden) från Thai Airways.

ROP SL

Silver status uppnår man vid 10,000 qualifying miles (intjänade med Thai eller Star Alliance) under en 12 månaders period, eller 15,000 poäng under en 24 månaders period. Utöver detta för man priority bagage och 10kg extra bagage när man flyger med Thai. Hos Star Alliance får man prioritet på väntelistan, annars ingenting.

 

ROP GL

Gold status är den näst översta nivån i ROP och motsvarar Star Alliance Gold. Den uppnår man genom att tjäna 50,000 miles eller 40 utrikes flygningar under 12 månader eller 80,000 inom 24 månader. För att uppnå guldkort måste du då flyga Stockholm-Bangkok tur och retur i business class 4 gånger under 12 månader eller 6 gånger under 24 månader.  Eller om du reser bak i bussen  4 och 7,5 tur/retur. Var dock uppmärksam på att billiga biljetter i klasserna G/V/W inte ger några poäng alls. När du når guldstatus ger Thai Airways dig 5,000 extra poäng och en gratis upgrade tur och retur. Om du återkvalificerar får du ytterligare en gratis uppgradering. Du får garanterad plats i ekonomi om du beställer minst 72 timmar före avgång. Hos alla Star Alliance medlemsbolag får du de kända fördelarna såsom priority bag, extra bagage, priority boarding, loungetillgång, guld incheckning och prioritet på väntelistan.

ROP PL

Platinum status är den högsta nivån i ROP. Den uppnås genom att samla 80,000 miles under 12 månader. Men för att kvalificera sig till Platinum måste dessa uteslutande vara på business eller first class. Det gör det plötsligt betydligt svårare att uppnå. Detta motsvarar 6 tur och retur resor mellan Skandinavien och Bangkok under en 12 månaders period. Platinum ger medlemmarna möjlighet till incheckning på First Class incheckning, tillgång till Thai First Class lounge med en gäst, extra bagage, obegränsat med upgrades och topp prioritet på väntelistor. Intjänade poäng utlöper aldrig så länge man behåller denna status.

Tjänande av miles i ROP. 


Intjänande i ROP räknas i miles du har flugit på Thai eller Star Alliance flighter. Det är lite olika beroende på vilket klass du reser i. Allt uträknat i förhållande till distansen du flugit.

Economy class:   100%
Premium economy   110%
Royal silk/ Business class  125%
Royal First Class  150%

Samma uträkning gäller för andra Star Alliance bolag.

 

Uttag av bonusresor för miles:

För en full översikt av vad det kostar att ta ut bonusresor för miles i ROP hänvisar vi till denna länk.  Men som ett exempel kostar en resa med Thai Skandinavien-Bangkok-Skandinavien 70,000 miles i economy eller 130,000 miles i Royal Silk (business class)

 

För andra Star Alliance bolag hänvisar vi till denna tabell för en full översikt

 

Summering

Fördelar:

 • 12 månaders löpande period och inte datumbundet.
 • Status kan också upptränas över en 24 månaders period
 • 5000 extrapoäng när man får guldstatus.
 • Uppgraderingsvoucher varje gång man uppnår eller återkvalificerar till guld.

Nackdelar:

 • I förhållande till andra bolag, dålig återbäring om man flyger mycket business eller first class. Andra bolag har upp till 200% (Thai 125%) intjäning i business och 300% (150%) i First. Detta medför att man behöver betydligt fler resor för att uppnå status hade man t.ex använt SAS Eurobonus hade det räckt med 2,5 tur och retur i business mott 4 för att uppnå samma resultat.
 • Att ekonomiresor inte räknas för att uppnå Platinum.
 • Du får mindre poäng per krona än t.ex SAS samtidigt som resorna kostar lika mycket att ta ut i poäng.

ROP passar bäst för:

Folk som uteslutande flyger Thai och mest på ekonomiklass och helst bor i Thailand. Bor man utanför Thailand och flyget mycket annat får man mer av andra bonusprogram. Som utgångspunkt uppnår man som regel fler fördelar genom att vara medlem i ett bonusprogram på hemmaplan och som man flygs mest med.

ROP 3

Om InsideFlyer.se

Bonusfeber.se är en hemsida för dig som ofta är ute på resa och som önskar att få mer ut av varje resedygn. Oavsett om du är på tjänsteresa eller semester.

Skandinaviens snabbast växande hemsida om resor

Comments

 1. Don says

  Hej jag är medlem i royal orchid i entry level men jag har tappat bort kort och kod. Hur gör jag för att återfå kort och kod?

 2. Matthias says

  jag köpte precis en resa via super saver travel.se med Thai airways men det fanns ingenstans att fylla i mitt kort nummer för miles?? hur går jag tillväga för att få dom på
  mitt kort ?

  • Redaktionen says

   Hej Matthias,
   Det är inget problem att registrera kortet vid check-in på flygplatsen för att få dina poäng. Faktiskt kan du efterregistrera i upp till 6 månader

 3. Len says

  Hur gör jag för att använda intjänade poäng för uppgradering till business class, om jag t ex bokar med seat24?

 4. kaj rosengren says

  Hur gör jag för att använda intjänade poäng för uppgradering till business class ,jeg har 5358 poäng

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *