Norska kryssningspionjären Knut Kloster hedras i Miami

Den framlidne norske kryssningsredaren Knut Kloster är en av de mest betydelsefulla
personligheterna i kryssningsbranschens historia. Med en mission att föra människor samman till sjöss lade Kloster 1966 grunden till Norwegian Cruise Line (NCL), och 1980 sjösatte han dåtidens största kryssningsfartyg. Med den nybyggda Knut Kloster Hall i NCL:s kryssningsterminal i Miami uppmärksammas nu norrmannens bedrifter varje år av 1 miljon kryssningsresenärer från hela världen.

Få känner kanske till den skandinaviska historien bakom den numera Miami-baserade kryssningsjätten NCL. Bakom kryssningsföretaget står Knut Kloster – en norrman med känsla för innovation och en tydlig vision om att skapa unika reseupplevelser till havs genom att förvandla kryssningsfartyg till flytande semesterorter.

För att hedra den visionäre norrmannen har NCL byggt en storskalig utställning i kryssningsterminalen “The Pearl of Miami” i Port Miami. Terminalen besöks av mer än 1 miljon turister varje år, som nu kan lära känna Knut Kloster och hans imponerande kryssningshistoria.

“Knut Kloster vågade tänka stort i en tid då sjöfarten främst var avsedd för transporter. Den nya utställningen i ‘The Pearl of Miami’ ger en inblick i utvecklingen av NCL:s flotta under de senaste sex decennierna.

Terminalens färgsättning och design är inspirerad av de vita fartyg som kännetecknade NCL under Klosters tid. Att dedikera terminalens huvudhall till Knut Klosters minne kändes därför väldigt passande.

Kevin Bubolz, Vice President och Managing Director Continental Europe, Middle East & Africa.

En ledstjärna för kryssningsindustrin

Knut Kloster föddes i Oslo den 2 april 1929 och fick redan i unga år ansvar för familjeföretaget Kloster Rederi. Tillsammans med affärspartnern Ted Arison grundade han 1967 Norwegian Caribbean Lines, som 1987 bytte namn till Norwegian Cruise Line.

Kloster satte kursen inte bara för NCL, utan för hela kryssningsbranschen. År 1977 var han först i branschen med att köpa en ö – Great Stirrup Cay – en privat ö i Bahamas som var reserverad för kryssningsrederiernas gäster och som än idag ägs av NCL. År 1980 lanserade Kloster SS Norway. Kryssningsfartyget var det största i världen – fyra gånger större än resten av flottan och banade väg för den moderna kryssningsbransch som vi känner till idag.

I den nyöppnade Knut Klosterhallen i Miami visas en 11 meter hög modell av SS Norway. Modellen kunde ses av NCL:s gäster för 40 år sedan när de gick ombord på kryssningsfartyget SS Norway i Port Miami.

Knut Kloster gick bort 2020 vid 91 års ålder, men hans pionjäranda och innovation med fokus på gästupplevelsen lever vidare i NCL än idag. Man har bland annat det utmärkande konceptet “Freestyle Cruising”, som sedan lanseringen år 2000 har inneburit mer skräddarsydda kryssningsupplevelser och har avskaffat fasta middagstider och formella klädkoder.

Mer information om Knut Kloster och NCL:s historia finns i dokumentärfilmen The History of Innovation:

Om InsideFlyer.se

Bonusfeber.se är en hemsida för dig som ofta är ute på resa och som önskar att få mer ut av varje resedygn. Oavsett om du är på tjänsteresa eller semester.

Skandinaviens snabbast växande hemsida om resor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *