Norwegian ingår avtal om att köpa Widerøe

Norwegian har ingått avtal med WF Holding AS om att köpa norska flygbolaget Widerøe. Avtalet ger kunderna ett bättre linjeutbud, fler valmöjligheter och bidrar till att stärka arbetsplatser. Widerøe fortsätter att vara ett eget flygbolag med eget varumärke, egen organisation och med huvudkontor i Bodø i Nordnorge.

För passagerare i Norge förbättras utbudet bland annat genom att Widerøes omfattande regionala linjenät knyts närmare Norwegians nationella och internationella linjer så att kunderna kan resa genomgående i båda linjenäten. Widerøe trafikerar över 40 små och mellanstora flygplatser över hela Norge, och flyger dessutom till några större flygplatser i Europa. Norwegian trafikerar över 300 linjer till 114 destinationer i Norden och Europa.

Flygbolagen kompletterar varandra

– Det här är en milstolpe i norsk flyghistoria. Vi är två norska flygbolag som har levt sida vid sida under många år och tillsammans kan vi flygmarknaden väldigt bra. Vi ska nu tillsammans skapa ett ännu bättre och heltäckande erbjudande till alla våra passagerare, och vi ser fram emot att kunderna kan resa både enkelt och genomgående på våra linjenät, säger Norwegians koncernchef Geir Karlsen.

De två bolagen har ett fåtal överlappande linjer och kompletterar varandra väl. Av totalt 107 linjer i Norge (där Widerøe trafikerar 85 och Norwegian trafikerar 22), är det endast fem överlappande linjer som alla trafikeras med standard jetflygplan.

Norsk luftfartshistoria

– Widerøe har en snart 90 år lång historia och vi är garanten för ett regionalt fungerande linjenät i Norge. Även om vi har gjort ett gediget fotavtryck i Norge är vi mindre i internationella sammanhang. Mycket höga avgifter i Norge i kombination med en tuff internationell konkurrens gör det svårt för ett litet regionalt flygbolag att klara sig utan en stark partner. Vi är därför väldigt glada över att ha hittat en väg framåt tillsammans med Norwegian och att vi får en industriell ägare som vill utveckla bolagen vidare. Vi är övertygade om att den här lösningen är det bästa för Widerøe, för våra anställda och inte minst för våra kunder, säger Widerøes koncernchef Stein Nilsen.

Widerøe är Norges äldsta flygkoncern med huvudkontor i Bodø och administrativt kontor i Oslo. Bolaget har en flygplansflotta som består av strax under 50 flygplan och en marknadsandel på norska inrikeslinjer på cirka 20 procent mätt i antal passagerare.

– Avtalet säkerställer ett ännu bättre utbud för passagerarna i Norge och underlättar en mer effektiv verksamhet som lägger grunden för en stark norsk flygbransch med norska arbetsplatser och bra arbetsvillkor. De två bolagen kan tillsammans med norska resebranschföretag ha större möjligheter att utveckla turismen i Norge. Vi ska se till att alla passagerare får ett komplett erbjudande, bland annat vårt attraktiva Norwegian Reward lojalitetsprogram, fortsätter Karlsen.

Båda flygbolagen fortsätter att ha baser, huvudkontor och anställda i Norge på samma sätt som idag med sina respektive anställnings- och kollektivavtal. Widerøe behåller befintliga avtal med andra flygbolag.

Den avtalade köpeskillingen för aktierna i Widerøe är 1 125 miljoner NOK. Den slutliga köpeskillingen kommer att fastställas utifrån vissa villkor, bland annat justerat för Widerøes lönsamhet under 2023. För mer detaljerad finansiell information, vänligen se börsmeddelande.

 

Kilde: Pressemeddelande
Foto: Norwegian / PR

Om InsideFlyer.se

Bonusfeber.se är en hemsida för dig som ofta är ute på resa och som önskar att få mer ut av varje resedygn. Oavsett om du är på tjänsteresa eller semester.

Skandinaviens snabbast växande hemsida om resor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *