Ökade säkerhetskontroller på flygningar till USA

Från och med idag har amerikanska myndigheter infört nya säkerhetskrav på non-stop flygningar till USA. Dessa kontroller skall utföras vid gaten och inte i den säkerhetskontroll som alla passagerare måste ta sig igenom. 

 

Elektronisk utrustning såsom mobiltelefoner, bärbara datorer, surfplattor m.m kontrolleras som vanlig tillsammans med kabinbagaget. Utöver detta kan kontrollanten be om att utrustningen startas för att demonstrera normal funktion vid avgångsgaten efter krav från Transport Security Administration i USA. Av denna anledning är det extremt viktigt att se till att batterierna är laddade då man kan bli nekad att ta med utrustningen om kontrollen inte kan utföras.

Datorer, mobiltelefoner och annan elektronisk utrustning säkerhetskontrolleras precis som vanligt tillsammans med övrigt handbagage. Utöver detta kan en passagerare bli ombedd att sätta på utrustningen för att visa att den fungerar normalt vid avgångsgaten. Det är därför viktigt att batterierna är laddade. Om kontrollen inte kan utföras kommer utrustningen inte att kunna medföras ombord.

Transportstyrelsen och Swedavia har därför gått ut med följande information som berör direktflyg till USA från Svenska flygplatser.

  • Kom i god tid till flygplatsen och till avgångsgaten.
  • Se till att mobiltelefoner, datorer, surfplattor och annan elektronisk utrustning är uppladdad så att du kan visa i säkerhetskontrollen vid avgångsgaten att de fungerar normalt.

Enlgit Swedavias hemsida är det totalt åtta linjer från Sverige som berörs av dessa kontroller:

  • Delta Airlines till New York
  • Norwegian till Los Angeles, Oakland (San Fransisco), Fort Lauderdale och New York
  • SAS till New York och Chicago
  • United Airlines till New York

För mer information kan du besöka Transportstyrelsens hemsida

Vi tycker självklart det är tråkigt att man som passagerare skall drabbas av en extra säkerhetskontroll men samtidigt är det viktigt att komma ihåg att dessa kontroller har kommit till av en anledning och bör därför respekteras därefter för att undvika problem under resan.

 

Huvudfoto: Potus Lundahl/Scanpix

 

 

Om InsideFlyer.se

Bonusfeber.se är en hemsida för dig som ofta är ute på resa och som önskar att få mer ut av varje resedygn. Oavsett om du är på tjänsteresa eller semester.

Skandinaviens snabbast växande hemsida om resor

Comments

  1. Peter says

    Naturligtvis blev jag uttagen när jag skulle flyga till N.Y.C i höstas och jag hade ju inte direkt lite prylar så planet blev tvungen att vänta då jag var sist ombord och kontrollen tog en halv evighet..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *