SAS och American Express ändrar sitt erbjudande till EuroBonus kunder

Förändringens vindar blåser på många områden just nu, även i lojalitetsbranschen. SAS och American Express meddelar i dag att de förlänger sitt samarbete och samtidigt inför man ett nytt system med tre olika kortnivåer. Här på Bonusfeber.se skall vi, som en av de första, se närmare på vad ändringarna innebär för dig som använder kortet idag eller har tänkt börja använda det. 

De nya nivåerna får namnen Classic Card, Premium Card och Elite Card och fördelarna är olika beroende på vilket kort man väljer. Enligt Nils Lindhe, ansvarig för EuroBonus blir den svenska American Expressprodukten nu mer lik den som har funnits i Norge ett tag. Lindhe säger till Bonusfeber.se att  “EuroBonus har lyssnat på den feedback som kunderna har kommit med och faktiskt uppfyllt majoriteten av alla önskemål som har funnits. Med de nya ändringarna har vi produkter som matchar allas behov. Elitekortet för den som reser mycket och har stor förbrukning och ger möjlighet till ytterligare fördelar. Men även Classic kortet, som är ett perfekt kort om man inte använder det så mycket, men fortfarande vill tjäna bonuspoäng och få rabatt på bonusresor”.

Tabellen nedan ger en översikt på de tre kortens olika fördelar.

SASAMEXMatrix

 

Det första man lägger märke till när man granskar ändringarna, är att SAS nu erbjuder 30p/100:- man lägger på bokningar via SAS.se. Det är ett smart drag att belöna kunderna att använda sina egna kanaler istället för att gå via andra resebyråer eller telefonbokningen och därmed minska distributionskostnaderna ytterligare. Detta uppvägs dock tyvärr av att man måste helt upp på Elite Card nivå innan man tjänar samma poäng (20p/100:-) på andra köp som man gör idag och i det här fallet kommer faktiskt Dinerskortet i skrivande stund ut som ett bättre alternativ för den typen av förbrukning.

Kunderna har tidigare efterlyst en lägre gräns för den så kallade “companion ticket”, något som man har tagit med i förändringsprocessen. Med Classic Card får man en voucher redan vid 100,000:- som enbart gäller på SAS flygningar inom Europa. Premium Card behåller samma gräns som idag men utökas, som tidigare annonserat, till att gälla både SAS och Star Alliance flygningar. Den andra vouchern efter en förbrukning på 300,000:-, också efterlängtad av många, ges enbart till kunder som har Elite kortet. Vill man inte lägga 4,000:- per år på ett kreditkort kan man ställa sig frågan varför man skall använda kortet till mer än 150,000 gränsen för att sedan använda Diners som ger mer poäng per krona. Mellanskillnaden kan  använda till att ha både AmEx Premium och Diners i plånboken och på så sätt maximera din intjäning av extrapoäng och samtidigt ha pengar över.  För 150,000:- kan du få detsamma som för din andra companion ticket med bättre tillgänglighet. Man kan också ifrågasätta varför man inte belönar hög förbrukning oavsett om man har Platinum eller Elitekort. En väldigt positiv förändring är dock att giltighetstiden på vouchern förlängs markant och att man nu äntligen kan mixa boknigsklasser samt ut och hemreseflygplats, något som öppnar upp för lite bättre kreativitet i reseplaneringen och förhoppningsvis blir det lättare att hitta alternativ som passar.

Sist men inte minst ger elitkortet 20,000 baspoäng i bonus per år. Detta är en trevlig överraskning då bonusar av den här typen enbart brukar ges ut som extrapoäng som då inte är nivågrundande. Här kan man kanske få poängen man saknar för att nå nästa nivå och det kanske är värt de 4,000:- om man ligger nära gränsen eller är i behov av en “knuff” i rätt riktning. Anskaffande av Elitekortet bör, som vi tolkar det, automatiskt ge dig ett EuroBonus Silverkort då kravet för detta ligger på 20,000 baspoäng.

Summa summarum är det intressanta ändringar som nu har kommit från EuroBonus och American Express både till det bättre och till det sämre. Man säger att man har lyssnat till kundernas önskemål och det skall därför bli väldigt intressant att se hur marknaden tar emot ändringarna efter lanseringen idag. Kommentera gärna vad Du tycker i kommentarsfältet.

Om InsideFlyer.se

Bonusfeber.se är en hemsida för dig som ofta är ute på resa och som önskar att få mer ut av varje resedygn. Oavsett om du är på tjänsteresa eller semester.

Skandinaviens snabbast växande hemsida om resor

Comments

  1. w0r1dtrave1er says

    Moving the existing Amex down to 15points/100sek is a dirty move. I am quite certain Amex pushed that through against Eurobonus wishes. I wonder when it takes effect. I would have kept it and added the Elite card, but now I will be canceling it.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *