Var noga med anslutningsflyget

När man börjar planera sin resa upplever man ofta att priserna varierar stort beroende på avreseflygplats eller priser med flygbolag som inte erbjuder anslutningsbiljetter från föredragen flygplats. Detta får många att beställa separata biljetter på en enskild sträcka för att komma fram till flygplatsen med billiga biljetter. MEN är det en bra idé? Det är i varje fall några fallgropar man bör akta sig för och låt oss kika närmare på detta i denna artikel. 

Vi har ofta fått frågor från personer som bokar separata biljetter vid resor. Det visar sig att många inte känner till reglerna och tror att det räcker med att vara bokad på samma bolag för att vara säker om det inträffar en försening. Men tyvärr är inte reglerna utformade så. Därför skall du vara uppmärksam om du gör det och inte minst vara på det klara med att ansvaret är ditt om du inte hinner med nästa flyg.

Rekommenderas vanligtvis inte

Som utgångspunkt rekommenderar vi inte någon att experimentera med att boka anslutningsflyg på separata biljetter, inte ens om det är samma flygbolag du skall vidare med. Det finns dock undantag där det faktiskt är en mening med det men du skall vara rätt säker på vad du gör.

När bör man försöka sig på det det?

Om du anser att det är riktigt mycket pengar att spara och är villig till at ta risken så rekommenderar vi start att räkna med god tid till flygbytet, incheckning av väskor och en buffert för förseningar. Se också till att ha ren reseförsäkring som täcker försening/byte/inhämtande av resväg/sen incheckning och håll dig till villkoren. Man bör också vara uppmärksam på att det är långt ifrån alla försäkringar som täcker detta så läs på NOGA och kontakta ditt försäkringsbolag för att vara på den säkra sidan.

Om din biljett vidare är flexibel är risken lite mindre men det sker sällan när man försöker spara ängar. Flexibla biljetter är (oftast) inte billiga.

Vidare med samma bolag

Folk flest tror att man är säker bara man reser vidare med samma bolag. T.ex separata biljetter med Norwegian från Luleå till Stockholm och vidare till Alicante. Men så är absolut inte fallet. Räkna inte heller med att kunna checka in bagaget hela vägen, även om det går bra ibland. Två biljetter, två avtal brukar vara synen från bolaget. Kommer du sent till nästa avgång är det ditt problem även om det är samma bolag som har orsakat förseningen och biljetten går förlorad. Man riskerar också hemresan då många bolag cancellerar hemresan om man inte dyker upp till första flighten t.ex United Airlines.

Det kan alltså bli dyrt att missa anslutningsflyget om man inte har en sammanhängande biljett.

Sammanhängande biljetter

Har du däremot alla dina flygningar på samma biljett, biljettnummer eller bokningsreferens, är det bolagets ansvar att få dig fram till destinationen. Är flyget försenat och du därmed inte når nästa skall flygbolaget omboka dig till första möjliga avgång. Som utgångspunkt skall du ombokas till andra bolag om det får dig fram snabbare även om det inte sker i praktiken. Speciellt lågprisbolagen är inte benägna till detta då avtal med andra bolag saknas. Nätvkersbolagen däremot har avtal med andra bolag även om man naturligt nog försöker använda sina egna flighter då detta blir billigare. Man kan behöva stå på sig en del men man har faktiskt krav på det.

Reseförsäkring

Några av branschens bättre reseförsäkringar täcker en stor del av vad som kan gå fel. Om man har en sådan och flygbolaget inte vill leva upp till regelverket är det en bra idé att låta försäkringen ta hand om ombokningar och liknande för att sedan låte det bli ett case mellan försäkringsbolag och flygbolag. Eller så kan man göra det själv efter godkännande från försäkringsbolaget. Det är oftast lättare för försäkringsbolaget att bråka med flygbolagen och har du fått det godkänt på förhand kan du ta det lugnt.

Skall – skall inte?

Självfallet är det upp till dig att välja om du vill ta chansen med separata biljetter. Som utgångspunkt rekommenderat vi det inte. Men går du in i det så ha öppna ögon, var insatt i riskerna och/eller ha backup i reseförsäkringen. Då kan det ibland ha en mening. Men se dig noga för. Vi hör ofta om folk strandsatta på flygplatser och som måste betal tusentals kronor för att komma vidare när den tänkta flighten redan har lyft.

Artikeln publicerades ursprungligen på Bonusfeber.dk

Om InsideFlyer.se

Bonusfeber.se är en hemsida för dig som ofta är ute på resa och som önskar att få mer ut av varje resedygn. Oavsett om du är på tjänsteresa eller semester.

Skandinaviens snabbast växande hemsida om resor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *