Hur man bygger världens största passagerarflygplan – A380

När 800 anställda hos Airbus går igång har man efter 65-80 dagars hårt arbete, en fullt funktionsduglig och nymålad Airbus A380-800 klar i “garaget”. Då har flygplanet också varit igenom ihop insamling av delar, installation, tester, målning och inte minst inredning.

När vi nu pratar om inredning är det något väldigt speciellt när kunden heter Emirates. Deras inredning är lite utöver standardutförande och det installeras bland annat jacuzzi och en bar ombord.

 Läs här hur man bygger bar och jacuzzi i ett passagerarflygplan 

Med sina 50 A380 harr Emirates världens största flotta av den här flygplanstypen, som betjänar 29 destinationer runt om i världen. Alla Emirates A380 är inredda och levererade via fabriken i Hamburg.

Först blir flyget skrovet tillverkat i Hamburg och transporteras därefter till Toulouse för den första fasen av sammansättningen. Vingarna, som är producerade i Storbritannien levereras också från Hamburg till Toulouse. Delar som skrov och vingar transporteras via ett nätverk som omfattar tre fartyg, från olika produktionsanläggningar i Europa. Över 10.000 bultar används till sammansättningen och över 4,000 bara till vingarna.

Efter den första delen av slutsammansättningen har man nu ett flygplan utan interiör och målning färdigt i Toulouse.

Härefter testas alla fem skrovdelarna av ingenjörer innan det flygs till Hamburg för målning och inredning. Det krävs 30 personer, ca 10 dagar och 500kg färg för att måla en A380 med en total yta på ca 3,150 kvadratmeter och detta bara för att få den vit!

Inredningen av kabinerna, som omfattar Emirates extravagans, sker i slutskedet av processen. Det tar ca 33 arbetsdagar att inreda den 550 kvadratmeter stora kabinen. Detta omfattar alla stolar, kabiner, viloutrymmen för besättningen, den unika shower-span och privata sviter på första klass, on-board loungen längst bak i Business Class och det prisbelönta underhållningsssytemet i alla kabiner.

Se hur A380 nummer 50 sattes samman, klicka på videon nedan:

[ot-video type=”youtube” url=”https://www.youtube.com/watch?v=ApKBQn9T60s”]

 

Om InsideFlyer.se

Bonusfeber.se är en hemsida för dig som ofta är ute på resa och som önskar att få mer ut av varje resedygn. Oavsett om du är på tjänsteresa eller semester.

Skandinaviens snabbast växande hemsida om resor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *