Reykjavik Excursions: Blue Lagoon

 Blue Lagoon är förmodligen Islands mest kända attraktion och detta på goda grunder. Blue Lagoon är en helt fantastisk upplevelse, som jag måste understryka är ett must visit, om du har tillfälle att komma till Island.

Jag hade bokat en aktivitet med Reykavik Excursions och blev hämtad med buss från platsen jag själv bestämt. Själva lagunen ligger en timmes bilfärd från Reykjavik och tar dig genom ett landskap som är rått och fullt med klippblock, som har legat där i flera århundaden efter vulkanutbrott, som med tiden har blivit täckta med grön mossa.

Vid ankomst till lagunen möter man öns termiska kraftverk Svartsengi (Svarta äng) omgivet av fukt och dimma. Kraftverkets överskottsvatten, fullt av mineraler, är vad som fyller lagunen, vilken sägs förnyas var 84:e timme.

Den blå lagunens vatten är ca 37-39 grader, som temperaturen i en varmvattensbassäng i ett badhus, och är rikt på mineraler och ryktas besitta helande egenskaper för människor med psoriasis.

På vägen in förundrades jag över naturen och när jag såg det azurblå vattnet blev jag inte mindre elektrisk över vad jag var på väg att uppleva. Från parkeringsplatsen ser det inte så spektakulärt ut, men på vägen in genom lavaklipporna möts man av en vacker minimalistisk byggnad uppförd med detaljer av lavasten från den omgivande naturen.

Reykjavik Excursions har en avgång i timmen, samma som flera andra bolag, och vi körde med två bussar kl. 09 så när vi kom fram var det gott om besökare på plats. Blue Lagoon tar hand om ditt bagage mot en avgift på 500 kr (isländska) vilket motsvarar ca 25 SEK per väska. Och såklart var där lång kö dit. Jag hade dock ett annat ärende innan jag skulle lämna in min väska (skulle byta hotell till Park Inn), jag hade nämligen glömt badbyxor så jag var tvungen att gå in i souvenirshoppen och fråga om man kunde köpa ett par där. I shoppen var de dock så vänliga att informera mig om att man kan hyra badkläder vid ingången till lagunen för 800 ikr, ca 45 SEK. Min dag var räddad.

2345

Så jag gick tillbaka till bagageinlämningen och beslutade mig för att gå runt lite i området och ta några bilder innan jag gick in. Där finns nämligen en stig som leder från lagunen och runt om det intilliggande kraftverket och forskningscentret.

Jag blev riktigt imponerad av hur stort område, inte bara den del som är öppen för turister att bada i, som fylls av överskottsvatten från kraftverket.

67 8

När jag beslutar mig för att gå in till lagunen har kön avtagit avsevärt och det går snabbt att komma igenom och jag får smidigt ordnat mina badkläder. Eftersom jag hade köpt Blue Lagoons comfort paket via Reykjavik Excursions så fick jag tilldelat mig badrock, handduk och ett litet wellness paket med ansiktsmask och creme, samt en drink i lagunen.

Omklädningsrummen och badfaciliteterna är av hög klass och utfört i natursten och med rena linjer. Även om man enbart köper entre så får man full valuta för pengarna redan där.

Själva lagunen är stor, riktigt stor. Det lät kanske bekymrande med antalet bussar som kör dit varje timme, men det var riktigt gott om plats som du kan se nedanför och det kändes aldrig klaustrofobiskt.

Bottnen på lagunen är rå och obehandlad, det vill säga att du går på lavasten. Dock har bottnen med tiden blivit belagd med en mineralisk yta så det är behagligt att gå på.

Runtomkring i lagunen finns det så kallade varma källor, vilket betyder att du har områden där det är extra varmt jämfört med resten av lagunen. Det är härligt när man som jag besöker lagunen på en kylig och småregnig vårvinterdag, då du får kylan uppifrån och värmen från vattnet.

Det fanns även burkar med lagunens egenutvecklade silica mud att använda fritt efter behag. Det var jag ju tvungen att prova (ja män kan också använda ansiktsmask:) Så jag satte mig tillrätta i vattnet med min ansiktsmask på, som enligt instruktionerna skulle tvättas av efter 5-10 minuter, varefter jag skulle få en mjukare och renare hud. Det fungerade, det var länge sedan jag känt mig så len i ansiktet.

Lagunen erbjuder även bastu och ångbad gratis, som också var en behaglig upplevelse som ett paus från det heta vattnet. Dock måste man ju ut igen i den kalla luften vilket motiverar till att återvända ner i det varma vattnet.

9

Innan jag var redo att gå upp ur vattnet, där jag vid detta laget tillbringat två timmar, så tog jag mig bort för att avnjuta min drink i poolen. Valmöjligheterna bestod av lite av varje från öl till drickyoghurt i olika smaker. Jag valde en drickyoghurt med blåbärssmak men var frestad att spendera hela dagen vid poolkanten, drickandes kall öl i det varma vattnet.

10

Utöver de saker jag provade erbjuds även massage i vattnet på ett avskiljt område. Det testar jag på nästa gång.

Jag har bara positiva saker att säga om Blue Lagoon och om du någon gång kommer till Island så ska du ut och uppleva den. Jag vet med säkerhet att jag ska tillbaka hit igen.

11


Den här artikeln är översatt från Bonusfeber.dk och skriven av Allan Pedersen

Om InsideFlyer.se

Bonusfeber.se är en hemsida för dig som ofta är ute på resa och som önskar att få mer ut av varje resedygn. Oavsett om du är på tjänsteresa eller semester.

Skandinaviens snabbast växande hemsida om resor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *