Skellefteå Airport -först i världen med unikt saneringssystem

Som första flygplats i världen har nu Skellefteå Airport installerat flera saneringssystem för att öka säkerheten, minska smittspridningen och säkerställa resenärernas trygghet.

Det här är en investering i ett hållbart resande nu under pågående pandemi, men lika mycket för framtiden. Det är inte enbart under kristider vi behöver jobba med minskad smittspridning så att vi har lösningen på plats nu känns fantastiskt bra.

Robert Lindberg, vd och flygplatschef.

Det är bland annat vid säkerhetskontrollen, där alla resenärer passerar, som saneringsmoduler har installerats. I vanliga fall är det många som tar i plastlådorna och det kan vara en stor smittspridare, men med den nya lösningen saneras alla lådor efter varje användning. Saneringssystemen är installerade på flera platser där många personer vistas och dessutom har nya produkter utvecklats speciellt för att passa just på flygplatser.

Det bygger på säker och väl testad teknik där vi använder UV-ljus för att sanera kontaktytor och luft utan kemikalie.

Erik Wikström, medgrundare av Whitebox.

Vid Norrlands Universitetssjukhus i Umeå har man testat tekniken som Whitebox använder i sina produkter för att säkerställa produkternas säkerhet.

Tekniken är testad på Covid -19 och det underliggande viruset till pandemin SARS COV-2. Resultaten är säkerställda i laboratoriemiljö och visar att tekniken som Whitebox produkter använder dödar dessa virus med 100% säkerhet.

Joakim Wincent, medgrundare Whitebox.

För Skellefteå Airport är det viktigt att ständigt arbeta för att trygga resandet på alla sätt de kan. Att dessutom kunna göra det tillsammans med en lokal aktör som Whitebox känns extra bra, menar Robert Lindberg, vd för Skellefteå Airport.

Att kunna vara med och utveckla produkterna med ett innovativt teknikföretag som Whitebox för att lösa en av våra största samhällsutmaningar genom tiderna känns extra bra. Att vi också är första flygplatsen i världen är också roligt, vi vill gärna bistå med kunskap och erfarenheter i ämnet och tipsar gärna andra flygplatser om hur det kan trygga resandet ytterligare.

Robert Lindberg, vd för Skellefteå Airport.

Saneringsmodulerna är smidiga lösningar som designats för att passa in i flygplatsens miljö och offentliga ytor. Vid bagageutlämningen har en modul, som sanerar resväskorna innan de kommer ut på bagagebandet, installerats.

Oberoende tester visar att UV-ljuset inte är skadligt för bagage så man behöver inte vara orolig för att någonting tar skada av behandlingen.

Joakim Wincent, medgrundare av Whitebox.

Hur ser intresset ut från andra flygplatser?

Många flygplatser har visat sitt intresse för de här produkterna, och vi hjälper gärna till med våra erfarenheter!

Robert Lindberg, vd för Skellefteå Airport.

Om InsideFlyer.se

Bonusfeber.se är en hemsida för dig som ofta är ute på resa och som önskar att få mer ut av varje resedygn. Oavsett om du är på tjänsteresa eller semester.

Skandinaviens snabbast växande hemsida om resor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *