Vad gör AppleWatch för resandet?

Igår presenterade Apple ännu en av deras produktnyheter på ett så kallat KeyNote, som de kallar sina pressarrangemang. Här presenterade man bland annat att den nya AppleWatch kommer ha flera egenskaper som kan vara en hjälp för personer i farten.

Om du är en Apple användare och har en iPhone, så känner du säkert redan till Passbook, som är Apple’s “biljettficka”, där du kan förvara dina elektroniska biljetter, statuskort m.m. i din telefon. En ganska enkel genial lösning, som sert till att de relevanta biljetterna automatiskt dyker upp på telefonen när du närmar dig den plats du ska använda de på. Ska du till exempel flyga med SAS från Stockholm-Arlanda, så visas ditt boardingkort automatiskt på skärmen när du närmar dig Arlanda.

Passbook på AppleWatch
Passbook kommer också att ble en del av AppleWatch, så du framöver inte ens behöver ta upp telefonen från din ficka. På urets display kommer du nämligen automatiskt kunna se ditt boardingkort och scanna det när du ska gå igenom säkerhetskontrollen eller gå ombord på flyget.

Med AppleWatch kommer du ha ditt boardingkort direkt i din klocka via Passbook
Med AppleWatch kommer du ha ditt boardingkort direkt i din klocka via Passbook
Med AppleWatch kommer du ha ditt boardingkort direkt i din klocka via Passbook
Med AppleWatch kommer du ha ditt boardingkort direkt i din klocka via Passbook

Beställ Uber med din klocka
AppleWatch kommer ha en del användbara appar från starten. Bland annat den populära Uber appen, som används av 100 000-tals resenärer varje dag. Med ett par enkla tryck på klockan, så kommer du kunna beställa din transport och följa med i när din chaufför ankommer samt få besked när hen är framme.

Beställ transport genom Uber appen på AppleWatch
Beställ transport genom Uber appen på AppleWatch
Se när din bil ankommer
Se när din bil ankommer
Få besked om när din bil ankommit
Få besked om när din bil ankommit

Använd AppleWatch på hotellet

Ännu en av de smarta funktionerna i AppleWatch är att du på de hotell, som använder det, kan checka-in direkt på klockan – och inte minst använda din klicka som nyckelkort till ditt rum.

Föreställ dig, att du helt enkelt inte behöver stå i kö i receptionen för att få din nyckel – och föreställ dig att du slipper de gamla slitna magnetkorten, som du likväl alltid behöver gå tillbaka med till receptionen för att få omkodade när de blivit avmagnetiserade.

Checka in på hotellet direkt i din klocka
Checka in på hotellet direkt i din klocka
Din klocka är också ditt nyckelkort
Din klocka är också ditt nyckelkort
Din klocka är också ditt nyckelkort
Din klocka är också ditt nyckelkort

Apple Pay

Klockan stödjer också ApplePay, där det är möjligt att betala med sitt kreditkort i butiker – enbart genom att hålla klockan över betalningsmaskinen. Man då vi – traditionsenligt – inte alltid får den nyaste teknologin från Apple här i Europa – så kan man ännu inte använda detta med svenska kreditkort.

Smart, men inte revolutionerande
Alla dessa funktioner (och säkert många fler, när utvecklarna får programmerat fler appar till klockan) är helt enkelt smarta. När man har händerna fulla av bagage, så är det inget tvivel om att det kommer vara en hjälp att man inte behöver ta fram sin telefon när man reser. Men – och det är ett stort men. I praktiken är det nog inte riktigt så smidigt, som det ser ut i Apple’s presentation.

Långt ifrån alla hotell, flygbolag, biluthyrningsföretag m.m. stödjer Passbook. Därför kommer du i riktigt många fall likväl ha dina reservationer på mail, utskrivna eller dylikt. Till dessa tillfällen är AppleWatch inte optimal och du kommer då använda din telefon.

Klockan som hotellnyckel är genial, men också här ska vi nog inte ropa hej än förrän många hotell stödjer denna möjlighet. Det är dyrt för hotell att byta nyckelsystem – mycket dyrt – så det kan gå många år innan detta är något vi ser utbrett.

Så allt som allt finns det några fina möjligheter med AppleWatch, men i praktiken inget nytt. Alla dessa saker kommer du kunna göra med din iPhone också – och då det inte är 100 % utbrett så kommer du likväl ofta att använda din iPhone. Frågan är hur intressant det är.

Dessutom kommer användningen av en AppleWatch enbart betyda att du ska ha ännu en laddare med dig på dina resor. AppleWatch använder en helt ny typ av laddare och passar alltså inte tillsammans med varken iPhone eller Apple datorerna. Och fler kablar i mitt handbagage är inte något jag önskar.

 Vad är dina tankar kring AppleWatch. Diskutera gärna i forumet. 

Foto: Screenshots av Apple’s Keynote webcast

Artikeln är ursprungligen skriven av Flemming för vår systersida Bonusfeber.dk

Om InsideFlyer.se

Bonusfeber.se är en hemsida för dig som ofta är ute på resa och som önskar att få mer ut av varje resedygn. Oavsett om du är på tjänsteresa eller semester.

Skandinaviens snabbast växande hemsida om resor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *