Snabbaste vägen till Guldkort: Aegean Miles & Bonus

Snabbaste vägen till Guldkort: Aegean Miles & Bonus

Om du på snabbaste sätt vill uppnå guldstatus i Star Alliance borde du fundera på att bli medlem i Aegean Airlines Miles & Bonus.  Aegean är Greklands största flygbolag och blev medlemmar i Star Alliance 2010. Flottan består av Airbus A319, A320 och A321, något som betyder ett obefintligt långlinjenätverk.

Logo

För genomsnittssvensken är det inte aktuellt att flyga ofta med Aegean, så om du tjänar poäng och status från ett lojalitetsperspektiv, är detta kanske inte helt rätt program för just dig. Är du däremot intresserad att få guldstatus bör följande guide vara av stort intresse för dig. Eftersom Aegean är medlemmar av Star Alliance ger deras guldkort tillång till samma lounger som t.ex. SAS Eurobonus Gold. Upptjäning och uttagsmöjligheterna är det inte heller fel på men mer om detta senare.

Aegean Airlines IATA-kode är A3. (SAS har SK och Lufthansa har LH.) Därför kommer du ofta se bolaget omtalat som enbart “A3”. Om du undrar över hur namnet uttalas kan du höra det här.

Anmälan till Miles & Bonus

Lättaste sättet att anmäla sig är här och fördelarna låter inte vänta på dig. Du för nämligen 1000 bonuspoäng som välkomstpresent. Inte så konstig tänker den observante då många lojalitetsprogram erbjuder någon form av välkomstbonus. Skillnaden här är dock att poängen också är statuspoäng! Det betyder att du redan är på väg mot första statusnivån, som heter Miles & Bonus Blue. A3 kallar sina poäng för miles och då gör vi detsamma från och med nu.

Miles & Bonus Blue

BLUE

Denna nivå motsvarar Star Alliance Silver och uppnås efter 4000 miles inom 12 månader. Kom då ihåg att du redan har fått 1000 miles när du anmälde dig så då återstår bara 3000miles. Denna status ger inte mycket att hurra över förutom högre prioritet på väntelistan än statuslösa. Men varför stanna här när vägen snabbt går mot Miles & Bonus Gold!?

Miles & Bonus Gold

GOLD

Här kommer verkligen russinet i kakan. Du får guldstatus efter bara 20.000 miles. Det är alltså det program där det är lättat att uppnå guldstatus. Den viktigaste fördelen med guldkort är nog access till lounger världen över. Andra fördelar är är dedikerad inchekning, extra bagage, fast track genom säkerhetskontrollen (inte överallt), prioriterad boarding och högsta prioritet på väntelistor. Här är en översikt över fördelarna som gäller i Star Alliance er en oversikt over fordelene som gjelder i Star Alliance:

Benefits

Statusen har också några tilläggsfördelar som bara gäller hos Aegean. Det är knappast väldigt aktuella för majoriteten av er men du hittar en översikt här.

Som synes är fördelarna ungefär samma som med andra guldkort. MEN det visar sig att den här kakan har flera russin. Det enda du behöver göra för att behålla statusen är att krediters minst en flight vart tredje år! Yes, du läste rätt. Så länge det är aktivitet på kontot behåller du din status. Detta är minst sagt uppseendeväckande och knappast någonting som varar för evigt. Men tills dess är du alltså “gold for life” med Aegean Miles & Bonus!

Intjänande 

Här är en översikt över hur många miles du tjänar på de mest relevanta bolagen för skandinaver, nämligen SAS och Lufthansa. För en komplett översikt, klicka här.

SAS

 

LH

 

Uttag

Priset för bonusresor är inte heller så tokiga. Till exempel kostar en tur/retur i Business Class Sverige-USA 90.000 miles. God valuta för pengarna om du skall till västkusten. Business Class kostar bara 50% fler miles än Economy och First Class kostar bara 33% mer än Business. För att få mest utav poängen lönar det sig alltså att flyga First Class, eventuellt Business om first inte är tillgängligt. Att använda bonuspoäng på ekonomi är en relativt dålig affär och ingenting vi rekommenderar om du absolut inte måste. Denna rekommendation gäller enbart på långlinjer. Om du bara skall en snabbis till Tyskland kanske inte Business Class är så nödvändigt.

Tabellförklaring: Y = Economy Class, C = Business Class, F = First Class.

Uttak

För att beställa en bonusbiljett loggar du in på ditt konto och klickar på “Request Award Ticket” i kolumnen på höger sidan. Du får då upp följande fönster som måste fyllas i.

 

Redeem

När formuläret är inskickat ringer en agent upp dig som slutför bokningen. Detta kan ta ett tag så det snabbaste sättet är nog att ringa på. +30 210 6261000. Aningen krångligt men med tanke på hur lätt du får poängen kanske man skall ha lite överseende.

Andra fördelar

Det finns ett par andra fördelar med det här programmet som man man bör få med sig. Till skillnad från en del andra program (t.ex. US Airways Dividend Miles) kan du här boka enkelbiljetter. Detta ger en öka flexibilitet om du inte vet när du skall resa hem igen eller om du vill boka returen med ett annat bonusprogram. Du kan också boka biljetter åt andra utan att resa själv.

Nackdelar

Med så många fördelar måste det finnas någon nackdel också och ja vi har hittat ett par. Det är till exempel inte möjligt att ändra biljetter efter att de är beställda utan måste avbokas helt. Om du önskar att avboka en bonusbiljett åker du på en häftig straffavgift. Endast 50% av poängen refunderas! Du bör alltså inte beställa bonusresor om du inte är HELT säker på att du skall resa.

Du får inte heller göra stopovers på bonusbiljetter. Så därsom du önskar att flyga till Lons Angeles med stopover i New York måste du beställa två separata resor som blir betydligt dyrare. Använd därför Miles & Bonus enbart om du skall flyga direkt från A till B. (Du kan kringgå denna regel om du planerar din ankomst till t.ex. New York och flyget vidare går först nästa dag. Det blir då inte en stopover utan layover).

Det är bara tillåtet med en anslutande flygning på en bonusbiljett. Undantaget är om denna regeln gör det omöjligt att komma sig till vald destination. Luleå-Honolulu är ett sådant exempel. I teorin borde en sådan beställning godtas men eftersom vi inte har provat det kan vi inte gå i god för det. Berätta gärna om dina egna erfarenhet om du har provat.

Du kan heller inte köpa miles i det här programmet så om du saknar miles till en biljett måste dessa tjänas på vanligt sätt.

Sammanfattning

Detta är helt klart programmet för dig som önskar guldkort så fort som möjligt och inte flyger så ofta för att återkvalificera som man måste hos andra program. När du har fått guldkort här kan du fortsätta hos andra program t.ex.SAS EuroBonus samtidigt som du använder Miles & Bonus Guld enbart för loungens skull. Kom bara ihåg att krediters en flight vart tredje år för att behålla statusen något som är på gränsen till ett absurt lågt pris för att behålla fördelarna kortet ger. En bra strategi kan vara att samla 25000 miles på kortet, ta ut dessa på en semester till Sharm El Sheikh och därefter endast använda kortet för loungetillgång.

Fördelarna överväger mer än väl nackdelarna så vår klara rekommendation är: Vill du ha guldkort fort som bara den, bli medlem i Aegean Airlines Miles & Bonus nu!

Fordelene ved dette programmet mer enn oppveier ulempene, så vår klare anbefaling er: Dersom du ønsker gullkort raskt, meld deg inn i Aegean Airlines Miles & Bonus!

 

 

Om InsideFlyer.se

Bonusfeber.se är en hemsida för dig som ofta är ute på resa och som önskar att få mer ut av varje resedygn. Oavsett om du är på tjänsteresa eller semester.

Skandinaviens snabbast växande hemsida om resor

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *